Sport

2010.08.12. 13:20

Kanadai kapcsolat

Székesfehérvár - Magyar származású kanadai vendégek tartózkodnak Székesfehérváron az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Természetesen jégkorongról van szó.

Bobory Balázs

 

De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé! Nem egy csapat, hanem mindössze egy edző és egy tizenegy éves játékos vendégeskedik a Sapa Fehérvárnál.  Az edző az egykori magyar ifjúsági válogatott, Agárdy Tibor, aki 1988 óta él Torontóban, a játékos pedig a Hillcrest Canadians kapusa, Tye Agárdy. Ez önmagában nem jelentene különösebb hírt, az viszont már talán érdekes lehet, hogy miért is tartózkodik apa és fia Székesfehérváron.

- Tizenöt éve járok minden évben haza Magyarországra, és mindig kerestem a kapcsolatot a magyar jégkoronggal. 1998-ban kialakult egy együttműködés a Dunaferr utánpótlásával, ami, azt hiszem, gyümölcsöző volt. Egyébként az a korosztály alkotja most a DAB felnőttcsapatának  gerincét. Amikor Kercsó Árpád elkerült Dunaújvárosból, megszakadtak a kapcsolatok. Tavaly ismét  megkerestem  Kercsót, mert kiváló utánpótlásedzőnek tartom. Akkor Zalaegerszegen  dolgozott, és megpróbáltunk valamit felépíteni, de Zalában sajnos labilisak voltak a viszonyok. Azután megtudtam, hogy Székesfehérváron jégkorong-akadémia alakult, amelynek vezetője Kercsó lett, s rögtön felhivtam az általam nagyon tisztelt szakembert: mi lenne, ha ismét megpróbálnánk valami közös dolgot összehozni.

- Ekkor ajánlotta fel, hogy augusztusban az utánpótlás-csapatoknak edzőtábort tart Székesfehérváron,  ha van kedvem, jöjjek el, nézzem meg, milyen munka folyik itt - tudtuk meg Agárdy Tibortól, itt-tartózkodásának okát.

- Emellett nekem is jót tesz, hogy itt vagyok, reggel 7-től délután 5-ig minden edzést végignézek, sokat beszélgetek Kercsó Árpáddal, mert rengeteg olyan dolgot tanulhatok tőle, amit át tudok ültetni a munkámba, a kanadai jégkorongba - folytatta Agárdy.

- A két szakember együttműködésének első kézzel fogható eredménye: megállapodtak, hogy jövő augusztusban Tibor kanadai csapatokat hoz egy nemzetközi utánpótlástornára, majd egy év múlva a fehérvári fiatalok vendégeskedhetnek Torontóban.

Emellett szóba került az is, hogy Agárdy Tibor évente három  tehetséges székesfehérvári utánpótlás korú játékost vendégül lát, és edzéslehetőséget biztosít számukra. Ez nem azért van, mert arról lenne szó, hogy Fehérváron nincs biztosítva a gyerekek fejlődése, inkább arról, hogy nem árt, ha a sokra hivatott gyerekek korán belekóstolnak egy másik hokikultúrába, és  testközelből megismerik a világ egyik legerősebb jégkorongját. Arról is szó esett, hogy kanadai gyerekek jönnének Fehérvárra. Nevezhetjük ezt úgynevezett csereüdülésnek is. Végül: hogy érzi magát a fehérvári edzéseken Tye Agárdy, az  első fecske, aki a torontói fiatal hokisok közül elsőként szagolt bele a magyar jégkorongba?

- Nagyon szeretek Magyarországra járni, alig várom, hogy hazajöjjünk, jól érzem magam a fehérvári csapatban, nagyon kedvesen fogadtak, jók az edzések, csak egy kicsit mások, mint otthon. Sajnos szombaton vissza kell mennünk, pedig nagyon szívesen maradnék még itt.

Címkék#jégkorong
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!