Sport

2009.01.29. 15:57

Búcsú, vereséggel

<strong>Zágráb</strong> - A magyar férfikézilabda-válogatott tegnap délután az ötödik helyért lépett pályára a horvátországi világbajnokságon. A mieink ellenfele a 2007-ben első németek voltak.

Gallai Péter

Jól jött az egy nap pihenő a magyar válogatott tagjainak,  a sorozatterhelés  nyomán bizony mindenkinek már itt fáj, ott fáj valamije. Így az orvosi stáb és a fizikoterapeuták sem unatkoztak, Herbert lába,  Iváncsik Gergő térde, Nagy László keze mellett a  csütörtökön még lázas Ilyés adott nekik feladatot, de Csoknyai István másodedző is beteg lett. Elvileg mindenki  pályára léphetett ma, de a kapitány az eleve hiányzó Eklemovics mellett  az alapján döntött a másik kimaradóról, hogy  ki jelzi: mégsem tudja vállalni a játékot.  A csapat tagjai egyébként kikapcsolódás nyomán a régi zágrábi sportcsarnokban  ahol 2003-ban a női válogatott a vb-döntőt játszotta a franciák ellen - megnézték a Cibona Zagreb bajnoki kosármeccsét szerdán este.

A magyaroknál a kimaradó végül Katzirz lett. Német góllal kezdődött a meccs, amelyre érkezett rendre  magyar felelet, a 13. percben is 7-7 volt az állás.  Nem egészen öt perc múlva azonban már néggyel elléptek a germánok, a hátsó fal nem tudott olyan hatásfokkal működni, mint korábban, ráadásul többször túlvédekeztük magunkat, így Kaufmann sorra szórta a gólokat. 7-12-nél Hajdu kapitány időt kért, s áttértünk  három balkezesre, irányító posztra érkezett Mocsai, a kapuba pedig Fazekas, de csak felzárkózni tudtunk a szünetre.

A második felvonás elején sikerült egyre faragni a hátrányt (15-16), de  ezzel  el is lőttük a puskaporunkat,  sajnos   támadásban egyre inkább fáradtak a kulcsemberek, Heinevetter lehúzta a rolót, így 15-21-re húzott el a világbajnoki cím védője.  Sajnos a mieink közül nem látszott senkin, hogy  játékával át tudná segíteni a csapatot a holtponton, 16-23-nál Hajdu János időt kért,  hogy a végjátékban  legalább az eredményen tudjunk kozmetikázni. A védekezésünket nyitottra váltottunk ebben a periódusban, s talán a németek is elhitték: megvan a meccs, mert többet hibáztak, így egy rohammal sikerült 19-23-ra zárkózni. Ám a fellángolás csak  időleges volt, a védekezésben többször támadt rés, amelyet kihasználtak Heiner Brand tanítványai, főleg a beállós Tiedtke szórta a gólokat.

A magyarok becsületére legyen mondva, hogy nem adták fel az utolsó percig sem, így végül tisztességes, háromgólos vereség lett a helyosztó vége, amin eldőlt, hogy Németország az ötödik, míg Magyarország a hatodik helyen végzett a világbajnokságon.

Az is eldőlt, hogy a tizenegyedik helyet Macedónia szerezte meg, miután 32-31-re legyőzte Dél-Koreát. 

Zágráb, 3000 néző. V.: Baum, Goralczyk (lengyel).

Magyarország: Puljezevics  IVÁNCSIK T. 3, Gál 2, NAGY L. 5, Herbert, Ilyés 4, Iváncsik G. 2 Csere: Fazekas, Zubai 1, Törő 11, Császár 41, Mocsai 3, Putics. Szövetségi kapitány: Hajdu János.

Németország: LICHTLEIN  Schröder, Glandorf 3, TIEDTKE 6, Strobel 2, KAUFMANN 8, Jansen 3. Csere: HEINEVETTER (kapus), Christophersen, Roggisch,  Müller 3, Schöne 1, Klein 2,  Szövetségi kapitány: Heiner Brand.

Hétméteresek: 32, ill. 0 .

Kiállítások: 0, ill. 4 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!