Vincze-Hajnal Blanka

2019.11.21. 07:00

Televízió vagy internet? Online nézni könnyebb?

Tisztán emlékszem arra az időre, amikor kiskoromban a nappali kanapéján ülve megbabonázva bámultam a bekapcsolt képcsöves tévét. Ma már a telefonom kijelzője tűnik ugyanannyira érdekesnek. Változtak volna az idők? Vagy csak átalakultak az eszközök?

Pannon Oktatási Központ

Vajon tényleg véget ért a tévénézés korszaka? Manapság, az okostelefonok idejében egyre kevesebben néznek aktívan tévét. Aktív tévénézés alatt a kizárólag a tévére fókuszáló szórakozási formát értem, amely során a tévéből merített információkat agyunk befogadja, esetleg el is raktározza.

Magyarországon az 1950-es években jelent meg a televízió
Fotók: pixabay

Mindennapjaink szerves részét képezi a sok zaj, hang, amibe beletartozik a – rengeteg háztartásban már csak háttérzajként funkcionáló – tévé, ami elűzi a csendet, mialatt mindennapi teendőinket végezzük (vasalás, mosogatás, főzés stb.).

Miután a közösségi médiában megjelent a YouTube – ami az egyik legnépszerűbb online videómegosztó platformmá nőtte ki magát –, a televíziós műsorok nézői fokozatosan pártoltak át az online felületre. A YouTube megjelenése egy sajátos (online) szubkultúrát is létrehozott: az úgynevezett youtuberek csoportját. Ők azok, akiknek személyiségüket tükröző profiljaik, illetve posztolt tartalmaik miatt akár több milliós nézettséggel rendelkeznek. A YouTube és a hozzá hasonló platformok őszintesége, lazasága, lázadó jellege, könnyebb használata vonzza el talán legjobban főleg a gyerekeket, tinédzsereket a tévé elől. Hiába, a digitalizáció befészkelte magát az életünkbe, és többé el nem ereszt minket.

Az internet létezéséről csupán 1990 eleje-közepe óta beszélhetünk

A mi generációnk már ebbe a világba született, viszont szüleinknek, nagyszüleinknek nehezebb dolguk van: nemcsak a tévé megjelenéséhez kellett hozzászokniuk, hiszen nem sokkal utána már jöttek az okoseszközök. Néhányan közülük talán ezért „ragadtak le” a televízió világában, nem tudtak vagy nem akartak együtt haladni a korral. Persze akadnak például azok, akik a médiában vagy az informatika területén dolgoznak, vagy azok, akik – mintegy önfejlesztésként lépést tartva a fejlődéssel – munkájukon kívül akarják hasznosítani a digi­talizációhoz kapcsolódó, gyakorlati jellegű tudást.

Az okoseszközök és az internet megjelenése előtt többen néztek tévét szórakozásként

A televízió nem teljesen tűnt el az életünkből, és véleményem szerint nem is fog. Legfeljebb csak átalakulnak az eszközök, elmosódnak a köztük lévő egykor éles határok, ugyanis mostanra már szinte az összes televíziós csatorna műsora visszanézhető az online felületeken is.

 

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!