Budai Lili

2019.11.21. 07:00

Okostelefon-függők lennénk?

Napjainkban az élet egyik központi elemét képzik az okostelefonok. A munkahelyeken, illetve az iskolákban is sokszor előkerülnek ezek az eszközök. A készülékek használatának azonban megvannak a hátrányai és veszélyei.

Pannon Oktatási Központ

Fotó: pixabay

Sokan állítják, hogy a mai tinédzserek okostelefon-függők, ami a szenvedélybetegség egyik formája. Akik ezen a véleményen vannak, általában mindenkit a tárgy rabjának tekintenek, aki egy kicsit is többet használja a mobilját.

Természetesen az okostelefonok mértéktelen használata rengeteg veszéllyel járhat. Elég csak pár fiatalra gondolni, akik a telefonjukba merülve, körülnézés nélkül kelnek át az úttesten, és máris láthatjuk, hogy egy hasznos eszköz akár egy komoly baleset okozója is lehet. A fiatalok egy része a külvilágról megfeledkezve közlekedik a virtuális valóság miatt, mely teljesen a hatalmába keríti. Egy poszt megnézése tényleg többet ér, mint az életünk?

A természet csodáiban ne csak a kijelzőn át gyönyörködjünk!
Fotó: pixabay

A saját környezetemben tapasztalom, hogy sok tini nem sportol, nem tanul vagy olvas szabadidejében, hanem amikor csak teheti, azt a bizonyos készüléket nyomogatja. Véleményem szerint ők már átestek annak a bizonyos lónak a túloldalára. Tény, hogy az okostelefon mindennapjaink nélkülözhetetlen eszköze lett, de érdemes feláldozni a hasznosabb tevékenységekre fordítható időt a technika oltárán?

Egy-egy koncert pillanatait is megörökíthetjük okostelefonunk segítségével – de az élményt nem tudja visszaadni a készülék
Fotó: pixabay

Tőlem sem idegen a virtuális világ, rengeteg dologra használom a mobilomat. A videónézés és a zenehallgatás mellett komolyabb célokra is használom a készülékemet, többek közt tanulni is szoktam a segítségével. Nem tartom függőnek magam, mivel szerintem nem vagyok a készülék rabja, bármikor tudom nélkülözni. A készülék nélkül azonban időt veszítek, akár a tanulást tekintve is: sokkal tovább tart adatokat keresni a könyvekben például egy fontos történelmi eseményről, mint néhány kattintással rákeresni a világhálón.

Ha figyelembe vesszük az okostelefonok előnyeit, megállapíthatjuk, hogy bizonyos szempontból elfogadható, hogy olyan sokat nyomkodjuk őket, hiszen segítségükkel egyszerűbbé tehetjük az életünket. Nem tartom szerencsésnek minden okostelefonnal rendelkező embert függőnek bélyegezni. Ki tudja? Lehet, hogy a reggeli buszon mellettünk ülő, okostelefont használó diák nem az idő elütése végett használja a készüléket, hanem segítségével egy dolgozatra készül.

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!