Bodó Johanna

2019.11.28. 07:00

Karácsony a világ körül

DSZC Szabolcs Vezér Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pusztaszabolcs

Te is belegondoltál már abba, miként lehet az, hogy más országoknál, nemzeteknél másként élik meg a karácsonyt? Például Indiában mangófát díszítenek, Svédországban szaunáznak, Spanyolországban lottóznak, Ausztráliában pedig a Mikulás szánját kenguruk húzzák.

Anglia

A gyerekek nem szenteste, hanem 25-kén reggel kapják zokniban az ajándékokat. Erzsébet királynő televíziós beszédet szokott ilyenkor tartani.

India: 24-kén kezdenek ünnepelni, és ez eltart egészen az újév kezdetéig. Fenyőfa hiány miatt banán, illetve mangófát szoktak feldíszíteni az ottani emberek.

Svédország

December 13-tól (Luca napja) kezdődik. Lányok fehérbe öltözve egy hétgyertyás koszorúval a fejükön viszik szüleiknek az ágyba a reggelijüket. Szenteste a családi vacsora előtt szaunáznak. Nekik „Jultomten”(manócska) hozza az ajándékot.

Ukrajna

Díszek között általában műpók és pókhálók sokasága található meg. Karácsony reggelén úgy tartja a hagyomány, ha pókot találunk a fánkon, akkor szerencsések leszünk.

Ausztrália

Az országnak vannak olyan települései, ahol a Mikulás szörfön érkezik, ugyanis ott sokan ünnepelnek a tengerparton. Hagyományuk szerint a Mikulás szánját 8 kenguru húzza.

Venezuela

A fővárosban, Caracasban karácsony estéjén lezárják az utakat, az emberek pedig görkorcsolyában mennek meglátogatni a templomokat.

Te legszívesebben hogyan ünnepelnéd a karácsonyt? Vajon melyik nép hagyományát tartod a legérdekesebbnek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!