Maczó Gerda

2019.11.21. 07:00

Hogyan tovább? – Pályaorientációs nappal segítenek a diákoknak a Széchenyiben

Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Iskolámban, már x. alkalommal szerveznek az intézmény vezetői pályaorientációs napot. Ennek célja, hogy minél nagyobb betekintést nyerhessünk, jó néhány egyetem életébe, ezzel is segítve a továbbtanulással kapcsolatos döntések meghozását.

Idén is rengeteg lehetőség közül válogathattunk, mivel a fővárosi egyetemek mellett több vidéki is ellátogatott iskolánkba. Előbbihez tartoznak például az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem valamint a Szent István Egyetem, még utóbbit a Pécsi Tudomány Egyetem és a Szegedi Tudomány Egyetem erősítették. Szót kell még ejtenünk a városi egyetemről is, mely úgyszintén kilátogatott hozzánk.

De hogy milyen is egy ilyen nap a Széchenyiben? Ez a nap leginkább a 10-12. évfolyamot érinti, így az egyesek évfolyamoknak, a mindenki számára elérhető standok és előadások mellett a szervezők próbáltak külön- külön, korosztályok szerint is programokat is létrehozni. Én a legfiatalabb korosztályt képviseltem, évfolyam- és osztálytársaimmal együtt, ennek ellenére számos lehetőség állt rendelkezésünkre önmagunk és az egyetemek megismerésének terén is.

Nyilván az ember eszébe a pályaorientáció szó hallatán egyből csak a felsőoktatási intézmények és a szakok részletes bemutatásáról szóló előadások jutnak, na meg a prospektusok és az ajándéktárgyak. Ezekből itt sem volt hiány, azonban nekünk, tizedikeseknek egy olyan lehetőség is megadatott, amelynek köszönhetően évfolyamunkról csaknem 50 diák egy önismereti teszt kitöltésével és egy pszichológus hallgató segítségével, egy személyre szabott karrier- tanácsadásban részesült. Nekem is szerencsém volt ezt kipróbálni, és talán az egész napból ez volt rám a legnagyobb hatással, mivel megerősítést kaptam a jövőképemmel kapcsolatban. Ezen kívül lehetőségünk nyílt a Dunaújvárosi Iparkamara előadását is meghallgatni, ami még néhány tanárunkra is ösztönzőleg hatott. Tizenegyedikeseink egy csak nekik szóló workshopon vehettek részt, elmondásuk szerint nagyon jónak bizonyult az is. Én az említett programokon kívül még 3 előadást hallgattam meg, ilyen volt a Pécsi Tudomány Egyetem Bölcsészet Tudományi Karának bemutatása, ahol rengeteg új ismeretet szereztem az egész felsőoktatási rendszerről. Ezenkívül jártam még a Pécsi Egyetem Egészségtudományi Karának előadásán is, valamint abban a teremben is jártam, ahol a Dunaújvárosi Egyetem állomásozott. Ahogy már azt feljebb említettem a Karrier- teszt nagyon tetszett, ám a DUE hihetetlenül pozitív csalódás volt számomra. Úgy mondanám, hogy a város egyik titkos fegyvere… Tényleg elnyerte a tetszésemet az a prezentáció, valamint narráció, de osztálytársaim is hasonlóan vélekedtek az előadásól.

Összességében azon kívül, hogy egy nagyon tartalmas nap volt, rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, és ez remélhetőleg jövőre tovább gyarapodik Azt hiszem többek között ezért is éri meg széchenyisnek lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!