Mosonyi Boglárka

2019.11.14. 07:00

Élő történelmet látni Kárpátalján

A Határtalanul!-program keretében lehetőségem volt 34 társammal és tanáraimmal kiutazni Kárpátaljára. Makkosjánosiban, egy magyarlakta településre, Beregszásztól pár kilométerre.

DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnázium

Voltunk a Vereckei-hágón, Beregszászon megemlékeztünk az október 23-ai eseményekről. Meglátogattuk az ungvári, a gerényi, a munkácsi várat, és több várromot is. Huszt híres várának lábánál Kölcsey Ferenc verseit idéztük. Megnéztük a gyönyörű Sipoti-víz­esést, és elmentünk Felsőgerebenbe, az Árpád-vonal központi bunkerébe. Szojván, a málenkij-robot emlékhelyénél is jártunk. Izán, a vesszőfonás fővárosában gyönyörű fonott kosarakat, hintaszékeket láttunk. Első este megismertünk pár helybéli srácot, akik rengeteget meséltek arról, milyen az élet Kárpátalján. Talán akkor értettem meg, mit jelent határon túli magyarként élni. A kint élőknek nem mindig könnyű, és nem mindig egyszerű, de mégis egy kicsit irigylem őket, hiszen ritkán látok itthon olyan velem egykorúakat, akik büszkén hordják a kokárdát, büszkén éneklik a magyar Himnuszt, vagy éppen büszkén vallják azt, hogy magyarok. Kárpátalján több szegény településen is jártunk átutazóban, mégsem láttunk szomorkodó embereket. Az ő elvárásaik az élettől, a szülőktől, barátoktól teljesen eltörpülnek a mieink mellett. Nem vágynak nagy dolgokra. Halkan, csendben élnek, tevékenykednek. Nem keltenek feltűnést. Közösen hoznak létre nagy dolgokat, és segítik egymást. Boldogan adják át a tudást, és szívből szeretnek. Nem csoda, hogy az utolsó napon könnyes búcsúval váltunk el tőlük.

Címkék#Séta-Rudas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!