Kővári Henriett

2019.11.28. 07:00

Advent

Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Fotó: pixabay

Advent első vasárnapja mindig más napra esik, de általában november 27. és december 3. közé. Az első gyertyát advent első vasárnapján gyújtjuk. Az adventi naptárat pedig mindig ugyanabban az időpontban nyitjuk ki, december elsején.

Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése “eljövetel”, adventus Domini, azaz az Úr eljövetele. A keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek testileg (böjtöléssel) és lelkileg (imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel).

A katolikus hagyományok szerint advent első vasárnapja a hit napja. Az egyházi színbe öltözött adventi koszorún, amin három lila és egy rózsaszín gyertya található, ilyenkor a középső lila gyertyát kell meggyújtani. Az elsőként meggyújtott lila gyertya a hit szimbóluma (Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást). Az egyszínű gyertyákkal díszített adventi koszorún a gyertyák meggyújtási sorrendje tetszőleges. Ha az egyik gyertyát megkülönböztetik a többitől, azt kell majd a harmadik vasárnap meggyújtani. A koszorú a várakozást is jelképezi, hiszen minden meggyújtott gyertya után egyre közelebb van a karácsony, amikor az egész család együtt van, és teljes a nyugalom. A második gyertya a remény szimbóluma (a zsidó népnek Isten megígérte, hogy közülük származik majd a Messiás), a harmadik az örömé (Szűz Mária megszülte a Fiút), a negyedik pedig a szereteté (Keresztelő Szent János hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez).

Az adventi koszorú a 19. században jött divatba, de gyökerei még a pogány korba nyúlnak vissza. Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg. Az adventi koszorúkat a templomokban áldják meg advent első vasárnapján vagy az előző szombat esti szentmisén.

Még sok érdekes dolgot olvashatunk ebben a témában, de a lényeg az, hogy ez az időszak mindenkinek nyugodtan és boldogságban teljen el! Nyugodt előkészületeket kívánok és kellemes ünnepeket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!