Kugler Anna

2019.11.21. 07:00

A zene az életünk meghatározó része

Elmosolyodtál már azon, hogy nem is olyan rég a zeneszámok mennyisége, ami a telefonodon van, egy kazetta- vagy CD-gyűjteménnyel ért fel? Szerintem ez ma már picit vicces, elvégre nehéz lenne a zsebedben tárolni ennyi hanghordozót.

Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Fotó: pixabay

A zene elengedhetetlen részét képezi életünknek, mivel számos kedvező hatása van.Egyik ilyen például, hogy segít megküzdeni a mindennapos stresszel. Ha ideges vagy, vagy valaki felbosszantott, a telódba bedugod a fülesed, és kizárod a világot az életedből. Elképzeled azt az ideális helyzetet, környezetet, emléket, ami megnyugtat, és máris csökkenti a szorongást. Ezenkívül feldobja a hangulatod, képes arra, hogy még jobban összekovácsoljon a barátaiddal, főleg amikor a kedvenc dalotok megy, és azt együtt éneklitek. Fájdalomcsillapító vagy épp pörgető hatásának köszönhetően az edzésekhez is jó párosítás. Motivál, kitartásra ösztönöz. Fokozza a szellemi teljesítményünket is, így jobb eredményeket érünk el a tanulásban vagy más tevékenységekben.

Természetesen ez csak az általunk kedvelt zenékre igaz, ellenkező esetben rossz érzéseket vált ki, ingerültséget, szomorúságot okozhat. A túl sok zenehallgatás se tesz jót. Amikor beteszed a füledbe a fülhallgatót, elszigetelődsz valamennyire a környezetedtől, és ezáltal sok mindenről lemaradsz: infókról, kisebb beszélgetésekről, amikre jó lett volna figyelni. Ne legyél az az ember, aki bele van bújva a telefonjába, és nem látja, mi zajlik körülötte. Akárhogy is, a 3D-s világ még mindig érdekesebb, mint folyton dallamokra álmodozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!