Bodó Johanna Patrícia

2019.11.07. 07:00

Táplálkozási problémák a fiatalok körében

DSZC Szabolcs Vezér Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pusztaszabolcs

Mai értelemben véve, gyakorlatilag „divattá” alakult át a táplálkozási zavar két ismertebb főtípusa: anorexia és a bulimia. De hogy miért is? Alapjában véve ebben igazán egyszerű válasz vélhető fel. A mai trend azt sugallja, hogy csak akkor vagy szép és népszerű, ha sovány alkatod van, és ha ez számodra nem adatott meg, akkor eszeveszett diétába, edzésbe kell beleásnod magadat.

Az én generációmba azt nevelték bele, legalábbis a közösségi média, hogy feleljek meg, mert ha nem teszem, akkor szinte semmit sem ér az életem, konkrétan egy senki vagy. Megfelelési kényszer. Most mondhatnám, hogy nekem ilyen problémám sose volt. De igazából miért is tagadjam le az igazságot? Sokan teszik ezt, még saját maguknak sem bevallva. Emberek százai e két betegség valamelyikétől szenvednek, de inkább nem kérnek segítséget.

Hogy miért nem teszik meg?

Vagy szimplán félelemből teszik. Vagy éppenséggel kiderül rólunk olyan, ami nem illik bele az adott szépségideálba... Mert a 21. század azt akarja, hogy a trendi az a hibátlan, boldog élet. De az ember nem erre lett „programozva”. Tévedni nem bűn, ahogy segítséget kérni sem az. Vannak rossz napok, társaink között különbségek, ami igenis normális, mert senki sem egyforma, és mindenki egytől-egyig szép, csak másként.

Most pedig még egy igenis fontos problémát szeretnék felvázolni, mert ilyenről is hallottam és létezik ilyen. Ugye vannak a szüleink, akiknek elméletileg mi vagyunk a csodák, legszebbek, akiket a legjobban szeretnek, egyetlen egy hiba sincsen, vagyis a saját gyermekükben nincsen. Miért is lenne? Ez lenne normális. De sajnos nem mindenki így éli meg. Mi van akkor, ha gyermekük nem meri elmondani, hogy baj van? Úgy érzi, hogy senki se értheti meg.

De visszatérve az evési zavarokra… Egyes szülők vagy észreveszik, vagy nem. Sok felnőtt nem érzi át szavainak súlyát. Nem tudja, hogy egyetlen egy negatív szó és a lányuk, fiúk lelki világa máris összeomlott. Néha egy anya, akitől elvárnánk egy kis pozitív visszaigazolást, épp az ellenkezőjét teszi. Ahogy az előbb is említettem, ez igazán romboló jellegűvé teheti az egyén szellemi hogylétét. Anorexia, bulémia későbbiekben magával hordozhat depressziót, pszichotikus zavarokat is. Ezért kéne már időben észrevenni a dolgokat, és nem lenne belőle nagyobb probléma. Lassan el kéne fogadni, hogy minden ember más és más, ami másfajta szépségideált eredményez a világon. Helyre kéne tenni a közösségi médiát, kevesebb fiatal életére legyen ekkora hatással. Mert ha engedünk neki, igenis több ember fog megsérülni, emiatt fogjunk össze, hogy kevesebb táplálkozással szenvedő fiatal legyen a országunkban és világszerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!