Kővári Henriett

2019.11.21. 07:00

Okostelefon-függők vagyunk?

Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Fotó: pixabay

Úgy gondolom, a mai világban már majdnem mindenki használ okostelefont. Az okostelefonnak sok jó tulajdonsága van, mint például az, hogy majdnem mindent el tudunk rajta intézni, bárhova magunkkal tudjuk vinni, kényelmes életmódot biztosít stb. De megvan a sötét oldala is: a függőségbe kerülhetünk. Nem is gondolnánk, hány ember telefonfüggő. Úgy is lehetsz az, hogy te magad észre sem veszed. Hogy kicsit tisztában legyek a telefonfüggőséggel, több cikket elolvastam arról, hogy kik lehetnek könnyebben függők, hogyan lehet ezt észrevenni másokon, illetve magadon, és hogyan lehet leállni.

Kik lehetnek könnyebben függők?

Egy dél-koreai kutatás szerint a lányok kétszer annyira hajlamosak rá, mint a fiúk. Ez abból adódhat, hogy a lányok többet használják a közösségi oldalakat és az üzenetküldő appokat. Egy másik kutatásról azt írták, hogy lányokat,-fiúkat egyaránt bevontak a kutatásba, mivel mindegyik nem ugyanúgy lehet függő, mostanában pedig a fiúk is ugyanúgy használják a telefonjukat, mint a lányok. Miközben olvastam a cikkeket, én azt a következtetést vontam le, hogy a fiatalok előbb lesznek telefonfüggők, mint az idősebbek. Valószínűleg azért, mert mi, fiatalok már ebbe születtünk bele, és a telefonunk nélkül már el se tudjuk képzelni magunkat..

Hogyan lehet észrevenni másokon, illetve magunkon a függőség jeleit?

Mint minden függőségnél, így ennél is fontos időben felismerni azt, ha túlzottan ragaszkodunk telefonunkhoz. Esetleg azt, hogy nem bírok ki úgy egy órát, hogy ne nyúljak hozzá a mobilomhoz.

Az okostelefon-függő fiatalok hajlamosabbak a szorongásra, a depresszióra, és álmatlanságban is sokan szenvednek. Ha elveszik a telefonod, ingerlékeny és érzékeny leszel, mintha hiányozna valami, illetve kényszert érzel, hogy ellenőrizd, ha már tíz perce nem nyúltál hozzá. Ezek a függőség jelei, nem csak fizikai, de érzelmi tünetek is. A függő emberek tudják, hogy a függőségük probléma, és ezt igyekeznek leplezni mások előtt. Az negatív érzések elől a telefonjukba menekülnek, néznek valami vicces videót, csak hogy ne érezzék magukat annyira rosszul. A telefonunkat bújjuk ahelyett, hogy a barátainkkal vagy párunkkal lennénk, beszélgetnénk.

Hogyan lehet leállni?

Szakemberek által kísért foglalkozásokon is részt vehetünk, de akár mi magunk is megpróbálhatunk tenni ellene. Például jelöljünk ki mobilmentes zónákat! Határozzunk meg olyan helyeket, ahol szándékosan nem vesszük elő a mobilunkat! Tereljük el gondolatainkat! Például olvassunk könyvet, amit a kezünkben tarthatunk. Hallgassunk zenét! A haszontalan appoktól szabaduljunk meg, vagy időzítsük használatukat! Időzítsük azokat is, amelyeket a legtöbbet használunk!

Érdemes átgondolni, mennyi időnket veszi el a mobilozás, és ha esetleg függők lennénk, merjünk tenni ellene! A feltételezések szerint daganatos megbetegedéseket is okozhat, legfőképpen az agyban, de a szívbetegségek sem ritkák. Ezen kívül a szemünk egészsége, a pihentető, nyugodt alvás és a harmonikus hétköznapok is megérik ezt a kis odafigyelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!