Vincze-Hajnal Blanka

2019.11.28. 07:00

7 plusz 1 érdekesség a karácsonyról világszerte

Hamarosan közeleg a szeretet ünnepe, mi pedig ünneplőbe öltöztetjük szívünket. Kezdődik a fagyos december, amikor az ünnepi hagyományok előkészítik a karácsonyt. Akadnak azonban olyan területek a nagyvilágban, ahol a számunkra megszokottaktól eltérően ünneplik a karácsonyt. Íme pár érdekes karácsonyi szokás a világ különböző tájairól!

Pannon Oktatási Központ

Északon, Norvégiában

senki nem lepődik meg, ha minden szoba tiszta por karácsony estéjén, ugyanis ekkor a norvégok egyáltalán nem takarítanak, sőt a seprűket is eldugják, mert a hiedelem szerint a boszorkányok, gonosz szellemek ellopják a kint hagyott seprűket. Emellett szinte minden skandináv országban nagy hagyománya van a karácsony esti szaunázásnak.

Japán

a nem hétköznapi dolgok otthona. Ez alól a karácsony ünneplése sem kivétel. A felkelő nap országában egy 1974-ben bemutatott KFC-reklám hatalmas népszerűségre tett szert, ami azóta egy sajátos karácsonyi hagyományt teremtett: a japánok szenteste a KFC-ben vacsoráznak, ezért a gyorsétteremlánc asztalai már hónapokra előre le vannak foglalva. A karácsonyi menühöz egy üveg pezsgő is jár. Japánban karácsonykor udvariatlanság piros színű üdvözlőlapot küldeni, ugyanis a gyásztáviratokat is ilyen színnel nyomtatják.

Etiópiában

január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ilyenkor az emberek fehérbe öltöznek, a férfiak pedig a ganna nevű játékot játszák, ami a kriketthez hasonlít, viszont annál gyorsabb a játékmenet.

Annak ellenére, hogy Indiában a laskosságnak csak 3%-a keresztény, a karácsony szerepel a hivatalos ünnepek között. India kisebb településein – fenyőfa hiányában – banán- vagy mangófát díszítenek fel.

Dél-Afrikában

karácsony ünneplése csak erős gyomrúaknak ajánlott, hiszen a helyiek ekkor marokszámra eszik a megsütött császárlepke-hernyókat.

Venezuela fővárosában

karácsony napján lezárják az utcákat már reggel 8-tól, hogy a helyiek szabadon görkorcsolyázhassanak, így mennek templomba is. Reggeli miséjük a Misas de Aguinaldo, aminek megkezdődése előtt a városiak tűzijátékot gyújtanak, csengőt csengetnek, illetve hangosan énekelnek, hogy időben felébresszenek mindenkit.

Mexikó

A halloweeni töklámpáshoz hasonló karácsonyi hagyománnyal büszkélkedhet Mexikó. Az 1897 óta hivatalos ünnepnek számító Retkek éjszakája egy több mint száz éves szokás Oaxaca városában. A halloweeni hagyományhoz hasonlóan a Retkek éjszakáján a retek nevű zöldség kifaragása az ünnepi feladat. Akár 3 kilós és 50 centis növények is akadnak ezek között.

Magyarországon

régen hagyomány volt az, hogy karácsony estéjén a gazda kiment a házból és a levegőbe lőtt, illetve a vacsora után a paptól kapott ostyát mézbe mártották, fokhagymával, dióval megették. Ez mind a gonosz elűzésében játszott szerepet.

Források:

https://m.origo.hu/tafelspicc/20181218-meghokkento-karacsonyi-szokasok.html

https://ittsevoltam.cafeblog.hu/2014/12/21/a-legfurcsabb-karacsonyi-szokasok-a-vilagon/

https://alfahir.hu/karácsony_világszerte_-_érdekes_és_vicces_szokások-20111226

https://fidelio.hu/plusz/bizarr-karacsonyi-szokasok-a-vilagban-11428.html

https://www.blikk.hu/karacsony/unnepi-tippek/karacsony-unnep-vilag-orszagok-furcsa-kulonleges-vicces-szokas/kqkd4d0

https://www.life.hu/eletmod/20171122-regi-magyar-karacsonyi-hagyomanyok-szokasok.html

 

 

 

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!