Vincze-Hajnal Blanka

2019.11.15. 17:45

Ne némuljunk el! – Gondolatok a magyar nyelv napjáról

Pannon Dunaújvárosi Magángimnázium

Ne némuljunk el! – Gondolatok a magyar nyelv napjáról

A magyar nyelv napját 2011 óta november 13-án ünnepeljük. Ennek alkalmából megosztom pár gondolatomat, amelyeket többek közt Kazinczy Ferenc nyelvújító tevékenysége és Hubay Miklós Elnémulás című darabja inspirált.

Anyanyelvüket, a magyart a világ legnehezebb nyelvei között tartják számon. Megújítójának Kazinczy Ferencet tekintjük, aki meghatározó alakja volt az 1800-as évek nyelvújító mozgalmának. ,,Mindenki, aki magyarul ír, adós neki.’’ – írta Kazinczyról Kosztolányi Dezső.

Valóban, mindnyájan adósai vagyunk Kazinczy Ferencnek, akinek kezdeményezésére nyelvünk hatalmas fejlődésen ment keresztül. A nyelvújítás időszakában a magyar nyelv több mint 10.000 szóval gyarapodott, valamint ekkor fogadták el az új szavak alkotásának több módját is. E világviszonylatban is kiemelkedő nyelvpolitikai mozgalom hatásának köszönhetően 1844-től a latin nyelv helyett kizárólagosan a magyar vált a hivatalos nyelvvé a korabeli Magyarországon.

Kazinczy Ferenc, aki győzött a nyelvújításért vívott harcban

Számomra magyarnak lenni boldogság, érték. Anyanyelvemet szentnek és sérthetetlennek tekintem. Ezt tükrözi számomra a Bartók Kamaraszínházban nemrég megtekintett, Elnémulás című előadás. Hubay Miklós darabja – a bartokszinhaz.hu-n található leírás szerint – a “kis nemzetek nyelvéért érzett felelősség balladisztikusnak is mondható drámája”. A szervezők ennek a drámának az színpadra állításával akarták felhívni a figyelmet kultúránkra, nyelvünkre, nemzettudatunkra és a 2020-ban 100. évfordulójához érkező trianoni békediktátumra. Az említett darab számomra ismeretlen érzelmeket váltott ki belőlem az anyanyelvemmel kapcsolatban. Furcsa volt látni, milyen könnyen halhat ki egy nemzet, valamint belegondolni abba, mi történne, ha elveszne anyanyelvünk számtalan csodálatos hangulatfestő és hangutánzó szava, illetve egyéb sajátosságai, amikkel színesebbé teszi a nyelvek világát. Mi történne, ha a magyar kultúra teljes egésze egyik napról a másikra eltűnne? Vajon a sírt, ahol a nemzet süllyedt el milyen népek vennék körül? És hányan hullajtanának gyászkönnyeket a semmivé lett értékekért, hagyományokért és emberekért?

: „Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló” (Kosztolányi Dezső: Zászló)

Úgy gondolom, hogy az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen a továbbtanuláshoz és a hétköznapi élethez, de bárhová is sodorjon minket az élet a nagyvilágban, emlékeznünk kell hovatartozásunkra és anyanyelvünkre. További feladatunknak tekintem nyelvünk átadását a következő generációnak, hiszen az anyanyelvünk azon kevés dolgok egyike, amit senki sem vehet el tőlünk.

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!