Vári Rózsa Kitti

2019.11.07. 07:00

Hagyomány és dekoráció

Ha valakinek azt mondjuk: ősz, rögtön eszébe jutnak a rövidülő nappalok, a gyönyörű színekben pompázó falevelek, a még néha-néha beköszönő erőtlen napsütés, a tökfaragás… valamint bizony az esős borús idő, mikor leszáll a köd, délután már sötét van, és az ember nem tud csinálni semmit. Vagy mégis?

Pannon Oktatási Központ

Fotó: Trygve Finkelsen fotója a Pexels oldaláról

 

Az ősz színei
Fotó: Vári Rózsa Kitti

Ha már ősz, akkor Halloween, és ha Halloween, akkor tökfaragás. Az úgynevezett Jack-lámpa két célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt a holtak szellemeinek világított, hogy hazatalálhassanak.

Jack a mondák szerint egy részeges, de tréfás és ravasz kovács volt. Még az ördögöt is sikerült átvernie, mikor az érte jött. Felzavarta egy fa tetejére és keresztet rajzolt a törzsére, így az ördög nem tudott onnan lemászni. Jack akkor engedte le az ördögöt, mikor az megígérte neki, hogy nem jön el érte többé. Mikor Jack meghalt, züllött élete miatt nem engedték be a mennyországba, ámde az ördög sem akarta fogadni, mert haragudott rá. Ennek ellenére irgalomból mégiscsak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy azzal világítson. Jack beletette egy kivájt fekete retekbe, és azóta bolyong mennyország és pokol között. A tök kifaragását a Brit-szigetekről eredeztetik, ahol régen retket használtak erre a célra. Időközben az amerikaiak a retket tökre cserélték, mert könnyebben elérhető és faragható volt, majd később a faragott töklámpás a Halloween szimbóluma lett.

Ki ne szeretné az otthonát hangulatosan kidíszíteni, csinosítgatni, melegebbé, barátságosabbá tenni? Az interneten rengeteg ötletet és videót találunk bármiféle ünnepi dekorációra, de ezek elkészítése sajnos sokszor meghaladja képességeinket. Ha csak a bejáratunk környékét szeretnénk kicsit csinosabbá tenni, az ajtó mellé állított töklámpás remek ötlet, viszont még jobban fel lehet dobni az összképet egy saját kezűleg készített ajtódísszel. Ezt elkészíteni is viszonylag könnyű, ugyanis csupán egy kis fonott kosarat vagy koszorú alakú hungarocell-darabot alapul véve szinte korlátlanok a lehetőségeink. Az alapanyagokat akár egy kellemes erdei séta közben is beszerezhetjük, nem kell ugyanis más, csak sokáig elálló termések, egy örökzöld ág, esetleg egy kis moha. Vegyünk egy kosarat, az aljába vágjunk méretre egy darab hungarocellt. Ezután belehelyezzük a mohát, majd az összegyűjtött terméseket ragasztópisztoly segítségével rögzíthetjük tetszés szerint a mi kis függőleges „kertünkben”. Egy őszies színű gyertyával akár asztaldíszt is varázsolhatunk belőle.

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!