Dort Máté, Kamondy Dominik, Piszmann Máté, Nevezi Botond, Gubits Zoltán

2019.11.21. 07:00

Elektromos bicikli, roller, segway…

A Tudományos Hét keretein belül november 11-én volt szerencsénk meglátogatni a Dunaújvárosi Egyetemen megrendezett, karbonmentes energiával kapcsolatos előadásokat.

Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma

Fotó: pixabay

Először is megnéztünk pár elektromos autót illetve motort. Az elektromos autók, motorok jelentik számunkra a jövőt, szóval nagyon izgalmas volt, és megtudtunk érdekes adatokat is. Például kiderült, hogy az Európai Elektromobilitás Szövetség (AVERE) adatai szerint tavaly rekordszámú, összesen 386 ezer darab tisztán elektromos hajtású személygépkocsi talált gazdára Európában, ami a kontinensen értékesített új autók 2,5 százaléka. Sajnálatos módon Magyarországon az elektromos járművek nem örvendhetnek nagy népszerűségnek. Ennek kiváltó oka lehet például a magas ár, illetve az akkumulátor mérete. Megtudtuk, hogy egy az ott megjelent motorok közül kb. 40km-t bír ki töltés nélkül, ami nem éppen sok, de egy városi közlekedéshez pont tökéletes. Emellett használják még versenyzésre is, és külön szabály van a motorok töltésére verseny közben.

A DUE tudományos hetének programjain vettek részt a Bánkisok
Fotó: amatőr

Az autókon és motorokon kívül még kipróbáltunk egy elektromos biciklit, rollert és egy segwayt is. Számunkra a segway ijesztő volt, instabilnak éreztük, mert saját súlypontunk helyezésével tudtuk irányítani. Szó volt még az atomenergiáról, a Magyarországon – és a kontinensen – működő atomerőművekről, azok méreteiről és típusairól. Úgy gondoljuk, hogy pillanatnyilag az atomenergiát nem lehet mással helyettesíteni a lakosság magas energiafelhasználása miatt, azonban a biztonság fokozott erőfeszítéseket igényel.

Ezen kívül még ki lehetett tölteni különböző kvíz kérdéseket a paksi atomerőműről, illetve Paks2-ről ezekkel szuper ajándékokat lehetett nyerni és még érdekes dolgokat lehetett meg tudni az épületről. Ezek mellett még egy dolgot tudtunk beiktatni programunkba, ami nem volt más, mint a szelektív gyűjtés. A szelektív gyűjtésnek is olyan fontos a szerepe a környezettudatosság szempontjából, mint az elektromos autók, járművek. Sajnos nagyon kevesen gyűjtik szemetüket szelektíven, véleményem szerint azért, mert túl lusták az emberek. Mi a családban próbálunk erre törekedni, de vannak akik ezt nagyon „profin” csinálják. Próbáljunk meg mindannyian szelektíven gyűjteni, ugyanis – mint az érdekes kvízekben kiderült -, napi 1,5 kg szemetet termel egy ember. Na, most el sem lehet képzelni, hogy az mekkora mennyiség, hogy több mint 7 milliárd lakosa van a Földnek.

Összefoglalásképpen szerintünk ez egy nagyon érdekes és tanulságos „rendezvény” volt. Megtudtunk olyan dolgokat is amiket eddig nem is gondoltunk volna. Szóval legközelebb mindenképpen látogassanak el önök is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!