Demcsák Erik

2019.11.15. 20:42

A magyar nyelv napja – Így látom én

Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma

Mindenki tudja, hogy a nyelvek általában egyszerűsödnek, ez így van a magyarral is. Ez nemcsak egy tantárgy az iskolában, egy nyelv, melyet körülbelül 18 millió ember beszél valamilyen szinten, hanem egy ország mindennapi életét meghatározó kultúra része.

Ki a magyar? Aki Magyarországon él? Aki beszél magyarul? Akinek a szülei magyarok? Személyes véleményem szerint az magyarrá tesz egy embert, ha mindennap ápolja, műveli a nyelvet, és megbirkózik vele – hisz mindennap tanul valamit az ember, nemde? Bárkiben, ha van annyi elszántság megtanulni és bátorság használni a magyart mint idegennyelvet, az már félsiker. Egyfajta nemes tett, ha valaki képes agyi kapacitásának egy részét ennek szentelni. (Óvatosan megjegyezve: az csak száraz magolás, ha valaki ennek kihasználásával akarja érvényesíteni az ő maga kultúráját egy idegen helyen.)

Ez a nyelv, amelyben élünk. Mindennap találkozunk a szavak, jelek áradatával. Ehhez a magyar nyelv és a magyar nyelv felfogása ad csónakot az átkeléshez. A következő megállót az egyediségek alkotják, sajátos kifejezésekkel megfűszerezve. Menni, caflatni, lófrálni; az első kivételével ezt hogyan kéne mondani angolul, oroszul vagy németül? A legtöbb ember (főleg külföldiek) ebben egyáltalán nem látnak se logikát, sem különlegességet. Ezek azok az elemek, amely megőrzi a magyarság eredetiségét, és ez az egyik ilyen jel, amelyben kódolva, de megnyilvánul. Vagy ott vannak a káromkodások. Ezek a szavak nektárként csepegtek az emberek fejébe anélkül, hogy két percen keresztül káromkodva, szóismétlés nélkül legyenek jelen az emberek életében, Ugyan nem mindenki szereti az ócsárlás különböző formáit, de abban szerintem mindenki egyetért, hogy ez is a MI nyelvünk egyik egyedi vonása.

Végül tanácsok azoknak, akik inkább az idegennyelveket istenítik. Egyáltalán nem éri meg elhanyagolni anyanyelvünket, hisz ezen a nyelven szólított bennünket édesapánk, és édesanyánk ajkain ezen nyelv hangjain ébredtünk öntudatra.

Ide nem kell különösebb felhajtás, csak egyszerűen jusson eszünkbe, kik is vagyunk és hogy kommunikálunk. Lássuk meg és becsüljük az egyediséget, hisz nem mindenki alszik egyiptomi pamutból készült ágyneműben, azaz nem mindegyik nyelv tudja ezt az élményt nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!