Vári Rózsa Kitti

2019.11.15. 20:38

A Csontváros titkai – Árnyvadászok mindenhol

Pannon Dunaújvárosi Magángimnázium

A mai rohanó világban sajnos egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy elolvasson egy terjedelmesebb könyvet vagy könyvsorozatot. Pedig rengeteg fantasztikus olvasmány közül válogathatunk. Írásomban az egyik kedvenc könyvsorozatomat, a Végzet Ereklyéit ajánlom, ami talán nemcsak a fantasy-rajongók számára lehet érdekes történet.

Az árnyvadászok bárhol megjelenhetnek

Cassandra Clare, a Végzet ereklyéi című könyvsorozat szerzője amerikai szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1973. július 27-én. Mivel a családja rendkívül sokat költözött, Cassandra a könyvekben talált igaz barátokra, és mindenhová egy könyvvel a hóna alatt ment.

Clare első regénye, a Csontváros 2007-ben jelent meg a Simon & Schuster kiadó gondozásában. A könyv a megjelenést követően a New York Times bestseller listájának első helyén landolt, és olyan híressé vált figurákat adott a világnak, mint Clary Fray, Jace Wayland vagy Simon Lewis. A Csontváros a Végzet ereklyéi című trilógiának az első kötete. A sorozat másik két darabja, a Hamuváros és az Üvegváros 2008-ben és 2009-ben jelent meg, teljessé téve a háromrészes történetet. 2011. április 5-én azonban kiadták a negyedik kötetet, a Bukott angyalok városát, majd a sorozat végül hat részessé bővült. A Végzet ereklyéi előzmény-trilógiája a Pokoli szerkezetek, amiben jól ismert szereplők is feltűnnek.

A Végzet ereklyéi egyszerű, ám változatos nyelvezete miatt rendkívül könnyen olvasható. A szerző egy olyan világot teremtett, ami egyaránt otthona a különböző identitású embereknek, boszorkányoknak, vámpíroknak, tündéreknek és démonoknak. Ebben a világban bárki szívesen létezne, aki egy kicsit is nyitott a fantasy műfaja iránt. Clare nem bízta az olvasók fantáziájára kedvenc szereplőik sorsát, ugyanis nem hagyott nyitott kérdéseket a sorozat végén.

Úgy vélem, a sorozat lebilincselő erejének a kulcsa az, hogy az olvasó nem tud elszakadni a szereplőktől, beléjük szeret, azonosul velük. Az írónő már a Csontvárosban egyszerűen, ugyanakkor valóságszerűen mutatja be a karaktereket. A történet kibontakozásával együtt végigkövethetjük minden érzésüket a velük történő tragédiák, valamint a változatosabbnál változatosabb kalandok során.

Cassandra Clare hatrészes sorozata rövid időn belül bestseller lett. És az írónő azóta sem tette le a tollat! Akit magával ragad az árnyvadász-univerzum, még további sorozatokban élvezheti eme teremtett világ csodáit.

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!