kortárs művészet

2018.02.12. 17:41

A Selyemút tükrében – kínai-magyar fotókiállítás nyílt

Kínai és magyar fotóművészek Kanszu és Senhszi tartományokban készített felvételeiből nyílt kiállítás A Selyemút tükrében – Második utazás címmel hétfőn a budapesti Kolta Galériában.

Néhány hónapja nyílt meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay – Shanghai című tárlata, tavaly nyáron pedig Pécsen volt látható kiállítás A Selyemút tükrében címmel – hívta fel a figyelmet a kínai kultúra iránti egyre növekvő érdeklődésre a budapesti tárlat megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Mint kiemelte: ez a jelenség is azt igazolja, hogy a kelet kultúrája, tájai, emberei, művészete olyan témákat jelentenek a magyarok számára, amelyek iránt nem szűnik meg a figyelem. Érdekes megfigyelni, hogyan hat a kortárs fotóművészetre a távolinak tűnő kultúrák találkozása és azok kölcsönhatása – vetette fel az államtitkár, hozzátéve: a hétfőn megnyílt kiállítás egyfajta hídépítés, amely a bemutatott tartományok személyes felfedezésére hívja a látogatókat.

Vang Cseng, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének kulturális attaséja elmondta, hogy a kínai-magyar fotográfiai tárlatsorozat második részének megnyitója a kínai kultúra legfontosabb ünnepéhez, a közelgő holdújévhez is kapcsolódik. Mint emlékeztetett, az utóbbi években a két ország kapcsolatai szorosabbá váltak, mint a történelem során valaha is voltak. Tavaly májusban Orbán Viktor tett látogatást Kínában, majd novemberben Li Ko-csiang miniszterelnök utazott Budapestre – idézte fel a diplomata.

A kínai és magyar fotóművészek különböző szemszögből készített képei segítenek abban, hogy a magyar közönség mélyebben megismerje Kínát – mondta el Vang Cseng.

A Semmelweis utcai galériában Li Ge, Hszü Hszün, Tong Fang, Van Küan, valamint Á. Tóth József, Benkő Imre, Somogyi Márk, Szamódy Zsolt Olaf és Vej Hsziang képei láthatók március 14-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában