A JOGÁSZ VÁLASZOL

2021.07.04. 11:00

Mire ügyeljünk ingatlan vásárlásakor?

A saját ingatlan vásárlása életünk egyik legfontosabb eseménye, ezért nagy körültekintést igényel, hiszen ha rosszul döntünk, elronthatja az új lakás, ház miatti örömünket. Fontos tehát, hogy ne döntsünk elhamarkodottan, vélekedik Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvéd.

teol.hu

Az ingatlant ne csak munka után, rossz fényviszonyoknál tekintsük meg, mert a normál fénynél látható hibák, repedések rejtve maradhatnak, vagy éppen nem hallatszik a napközben elviselhetetlen utcazaj. A szomszédokkal viszont találkozhatunk, ami még pontosabb képet ad a lakókörnyezetről, lakóközösségről.

Mielőtt szerződést kötünk, kérjük le Ügyfélkapu segítségével (évente kétszer ingyenes, minden további kérelem ezer forint) az ingatlan tulajdoni lapját (www.foldhivatal.hu). Az esetleges bejegyzések, jelzálogjogok, végrehajtási jog, perek vagy a tisztázatlan tulajdoni viszonyok is megnehezíthetik az ügymenetet, és ilyenkor már érdemes ügyvéd segítségét kérni.

Ha a tulajdonos elfogadta az ajánlatunkat, jellemzően sor kerül a foglaló vagy vételárelőleg megfizetésére. A foglaló megfizetésével vevőként vállaljuk, hogy a szerződésben megjelölt határidőig teljesítjük a vételár kifizetését, ugyanakkor a tulajdonos vállalja, hogy addig nem adja el másnak az ingatlant. Ha valamiért mégis visszalépne az eladó, a foglaló összegének kétszerese jár vissza nekünk, ha azonban mi gondoljuk meg magunkat, elbukjuk az összeget.

Kellemetlen eset, amikor a foglaló megfizetését követően derül ki, hogy a bank nem ad lakáshitelt – már csak emiatt is érdemes időben felmérni a hitelképességünket. Az ügyvédünkkel való konzultációt követően érdemes lehet belefogalmazni a szerződésbe, hogy ebben a kivételes esetben visszajárjon a foglaló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!