nemdohányzók napja

2021.06.01. 15:00

Ön sem gyújt rá?

Vagy szeretné végleg letenni a cigarettát? A WHO 1987. évi kezdeményezésére május 31-e a Nemdohányzók Világnapja.

duol.hu

A dohányzás egy igen ártalmas szokás, mely sok betegség okozója. Azáltal, hogy a cigarettában lévő mérgező anyagok károsítják az erek állapotát és rontják a vérkeringést, megnő a stroke, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a légúti rendellenességek, a tüdőrák kockázata, melyek sajnos, a vezető halálokok is egyben Magyarországon. Ezen betegségek kialakulásához a passzív dohányzás is hozzájárulhat. Zárt térben a dohányfüst a nemdohányzóknak azonnali panaszokat is okozhat, ilyenek például a tüsszögés, köhögés, hányinger, fejfájás, szemviszketés. Aki cigarettára gyújt, annak fokozott figyelmet kell fordítania arra, hogy azt úgy tegye, hogy azzal ne ártson a nemdohányzóknak.

A dohányzás szenvedélybetegség, mellyel, ha valaki szeretne leszámolni, nem mindig sikerül támogatás nélkül. Ha elszánta magát, megéri végig csinálni, mivel az időben abbahagyott dohányzással, az általa okozott károsodások még visszafordíthatóak. Nehezíthetik a leszokást az átmeneti ideig tartó nikotinmegvonási tünetek, melyek megnyilvánulhatnak többek között feszültségben, fejfájásban, étkezési zavarokban, azonban, ha kitartó és elég időt hagy magának a leszokásra, számtalan előnyét fogja élvezni. Könnyebbé válik a légzése, újra intenzívebben fogja érezni az ízeket, illatokat, simább lesz a bőre, javul a közérzete, a teljesítőképessége, s legfőképpen lehetőséget kap egy hosszabb tartamú, egészséges életre.

Ha segítségre van szüksége, van mód leszokást támogató program igénybevételére, melyre az intézményünkben működő Egészségfejlesztési Iroda is lehetőséget kínál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!