Nemzetépítés

2018.04.09. 02:15

RMDSZ: az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok

Kelemen Hunor üdvözli, hogy az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége.

Az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok, így az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikust az RMDSZ hírlevele idézte. Rámutatott:

becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Hozzátette: az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában, ami azt bizonyítja, hogy a közösség tagjai ezúttal is megbíztak a szövetségben, hiszen a voksolók több mint fele tőle kért segítséget, és rábízta szavazatát.

Kelemen Hunor gratulált az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által vezetett Fidesz-KDNP-nek. Elmondta: az RMDSZ partnerre lelt a párszövetségben, ezt a partnerséget a következő négy éves parlamenti ciklusban is tovább szeretné erősíteni.

„Az erdélyi magyarok célja megmaradni és építkezni magyar közösségként, jólétben. Az RMDSZ ezt tekinti politikája alappillérének, a magyar kormány nemzetpolitikája pedig ehhez járul hozzá” – mondta Kelemen Hunor.

Úgy vélte, a következő időszak kihívása a Románia és Magyarország kormányai közötti kapcsolat megerősítése, ami elengedhetetlen az erdélyi magyar közösség szempontjából.

A részleges eredmények közzététele előtt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is kiadott egy közleményt, amelyben közölte: az Erdélyben leadott levélszavazatok csaknem felét – az előzetes adatok szerint közel 70 ezer szavazatot – gyűjtöttek be és juttattak el a külképviseletekre.

Felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől várják mindazok jelentkezését, akiknek a román posta késve kézbesítette szavazólapját, megfosztva őket a választáshoz való joguktól. A panaszokat regisztrálják, és eljuttatják a külképviseletekre, valamint a Nemzeti Választási Irodához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában