Rendőrségi

2012.01.26. 14:48

Toronyházak omlottak össze Rióban

Három halálos áldozatot emeltek ki csütörtök délelőtt a romok közül Rio de Janeiro forgalmas óvárosában, ahol előző este három irodaépület omlott össze; sok embert még nem találnak.

MTI

Moises Torres, a brazil nagyváros tűzoltóságának szóvivője azt mondta, hogy még 21 eltűntet keresnek.

A három holttestre a tűzoltók közlése szerint rövid egymásutánban bukkantak rá. A kutyás mentőcsapatok egész éjszaka dolgoztak, és csütörtökön is folytatják a kutatást az esetleges túlélők után, miközben munkagépek segítettek óvatosan eltakarítani a törmelékeket.

Eduardo Paes riói polgármester ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az omlás idején az épületekben tartózkodók közül 19-en már hazatérhettek otthonukba. A balesetnek hat súlyosabb sérültje is van, akiket kórházban ápolnak.

A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen. Illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy az 1940-es években épült 20 emeletes irodaház szerkezeti problémák miatt omolhatott össze, és rogyott rá két közelben álló kisebb épületre, nem messze a városi színháztól.

Szemtanúk korábban arról számoltak be, hogy erős robbanást hallottak, mielőtt az első épület összeomlott. Egy rendőrségi szóvivő pénteken azt mondta, hogy az irodaházban engedély nélküli átalakítást végeztek, s "ez megváltoztathatta az épület terhelését".

A környék szemtanúk szerint olyan, mintha bombatámadás érte volna.

A hatóságok segélycsapatot állítottak fel a hozzátartozók támogatására a riói városházán, a sajtót azonban távol tartják.

Rio de Janeiro központjában nagyszabású felújítási munkák zajlanak, tekintettel a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokságra és a 2016-ban Rióban sorra kerülő olimpiai játékokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!