Rendőrségi

2012.03.13. 08:22

Többezer év börtönre ítéltek egy volt katonát

Hatezerhatszáz évi börtönbüntetésre ítéltek egy volt katonát Guatemalában, aki 1982-ben részt vett egy több mint 200 ember életét követelő tömegmészárlásban.

MTI

Pedro Pimentelt tavaly az Egyesült Államok adta ki Guatemalának, hogy gyilkosságért és emberiesség elleni bűncselekményért feleljen a bíróság előtt. Az 55 éves férfi az ötödik olyan egykori katona, akit az 1960-ban kirobbant guatemalai polgárháború idején történt Las Dos Erres-i vérfürdőért ítéltek el. A bíróság tavaly augusztusban döntött a másik négy vádlott ügyében.

A szóban forgó katonák 1982. december 7-én egy gerillák utáni hajtóvadászatban betörtek a Petén tartomány északi részén Las Dos Erres településre, s ott megöltek 201 nőt, férfit, és gyereket, majd a holttesteket egy kútba dobták. A többi vádlotthoz hasonlóan Pimentelre - aki a Kaibiles elitalakulat tagjaként teljesített szolgálatot - is minden egyes áldozat után 30 évi börtönt szabtak ki, valamint emberiesség elleni bűncselekményért még további 30 évi szabadságvesztéssel sújtották.

A bíróság előtt Pimentel tagadta, hogy részt vett volna a mészárlásban, állítása szerint 1982 novemberében elhagyta a térséget. Az 55 éves férfi ellen az egyik katonatársa vallott, akit szintén elítéltek.

Az 1960 és 1996 közötti guatemalai polgárháborúban mintegy negyedmillióan haltak meg vagy tűntek el. A belső konfliktus legvéresebb, 1982-83-as szakasza idején az országot irányító José Efraín Ríos Montt ellen januárban kezdődött büntetőper.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!