Rendőrségi

2010.03.01. 12:30

Szexuális zaklatás a tűzoltóságnál

Kényszerítés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a fővárosi tűzoltóparancsok, mert tűzoltók egyik társukat szexuálisan zaklatták, megalázták.

MTI

Bende Péter vezérőrnagy három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette, egy főosztályvezető vezetői megbízatását azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta, és fegyelmi, illetve méltatlansági eljárást indított.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) vezetője hétfőn elmondta: múlt szerdán jutott tudomására, hogy két héttel korábban, egy „pálinkakóstoló túrát” követően, hazafelé az autóbuszban az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát, miközben a többiek azt végignézték, ezért azonnali belső vizsgálatot rendelt el.
   
A vizsgálat elrendelésével egy időben három vonulós tűzoltó szolgálati viszonyát azonnal felfüggesztette, három másik tűzoltó tisztet pedig írásos jelentésre utasított, amelynek hétfőn kell megérkeznie a fővárosi tűzoltóparancsnokhoz.
   
Bende Péter azt mondta: mivel szolgálaton kívül történt az eset, az érintett három tűzoltó ellen méltatlansági eljárást indítanak, és amennyiben bebizonyosodik, hogy megtörtént a cselekmény, megszüntetik szolgálati viszonyukat. Megjegyezte, ha szolgálatban történik mindez, akkor fegyelmi eljárást kellett volna indítania ellenük.
   
Az FTP parancsnoka azt is közölte: hétfőn intézkedett fegyelmi eljárások megindításáról annak tisztázására, hogy a buszon a cselekménykor együtt utazó tűzoltók miért nem jelentették az esetet. Tisztázni szeretné, hogy az elöljáróknak volt-e tudomásuk az erőszakról, és ha igen, azt miért nem jelentették azonnal, illetve van-e alapja azoknak, az állományon belül terjedő szóbeszédeknek, hogy nem a "pálinkakóstoló túra" volt az első és egyetlen, hasonló szexuális zaklatás a tűzőrségen.
   
Bende Péter a buszon történt megalázatással összefüggésben indoklás nélkül, azonnali hatállyal hétfő reggel visszavonta egy főosztályvezető vezetői kinevezését. Az erre vonatkozó parancsot az FTP vezetője parancsnokhelyettesi jelenlétében ismertette a főosztályvezetővel.
   
Az MTI úgy értesült, az érintett főosztályvezetőnek ugyan tudomása volt az állományon belül, szolgálaton kívül történt szexuális bűncselekményről, de azt nem jelentette, az erőszakot elszenvedő vonulós tűzoltót pedig egy másik fővárosi tűzőrségre helyeztette át.
   
Bende Péter azt mondta: a főosztályvezető ellen nem fegyelmi büntetést, hanem parancsnoki intézkedést alkalmazott, "mert megrendült a bizalma" a vezető beosztású tűzoltóban. A vezérőrnagy elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben akár fegyelmi vizsgálat is indulhat a felmentett főosztályvezető, illetve más vezető beosztású tűzoltók ellen, mert ha tudomásuk volt az esetről, akkor akár felmerülhet a bűnpártolás tényállása is.
   
Ha a fegyelmi eljárások során más bűncselekmény is a tudomásukra jut, újabb feljelentést tesznek - mondta Bende Péter.
   
A méltatlansági és a fegyelmi eljárást csütörtökön indítják meg, és a vizsgálat lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre, amely egy alkalommal újabb 30 nappal meghosszabbítható - mondta az MTI-nek Bíber István ezredes, az FTP gazdasági parancsnokhelyettese, megjegyezve, akár már az első meghallgatás alkalmával eredmény születhet.
   
Dobson Tibor kommunikációs főosztályvezető azt hangsúlyozta: a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. Megemlítette: a 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló eset, ezért - mint fogalmazott - presztízskérdés számukra, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületét csorbítható esetet minél előbb tisztázzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!