Rendőrségi

2011.02.01. 09:30

Nagy erejű trópusi vihar közelít Ausztrália északkeleti részéhez

Canberra - Nagy erejű trópusi vihar közelít Ausztrália északkeleti partjaihoz, és a hatóságok kedden felgyorsították az érintett települések lakosainak kitelepítését.

MTI


A Yasi névre keresztelt ciklon szerdán este vagy csütörtök hajnalban éri el Queensland szövetségi állam partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán négyes kategóriába sorolt viharos forgószelet akár 280 kilométer/órás széllökések kísérik, s a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nem veszti el erejét, amikor lecsap a partvidékre, hanem heves esők kíséretében mélyen, akár 900 kilométer távolságig hatol be a szárazföldre.
   
A 650 kilométer széles front Queensland történelmében a legsúlyosabbnak bizonyulhat, "hatalmas és halálos" áradásokat okozhat a part mentén. A Cooktown és Maryborough települések közötti mintegy 1700 kilométer hosszúságú partszakaszon riadót rendeltek el, az alacsonyabban fekvő települések lakosait kitelepítik. A viharos forgószél szeme várhatóan a Cairns és Innisfail közötti 80 kilométeres szakaszon ér partot. 
   


A kikötőket a Cairns és Mackai közötti szakaszon lezárták, szerdától pedig leállítják a légiközlekedést is. A hatóságok arra kérnek minden utazót, hogy keressen biztonságos menedéket.
   
Queensland még nem heverte ki a november vége és a múlt hét között pusztító áradásokat sem, amelyek 35 ember életét oltották ki, és 5,6 milliárd dolláros anyagi kárt okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!