Rendőrségi

2012.02.14. 12:50

Megkezdődött a diósdi maffiaper

Megkezdődött kedd reggel, délután pedig az ügyészi indítványok ismertetésével folytatódik a diósdi maffiaperként vagy a Koszi-klán ügyeként ismert bűnügy fellebbviteli tárgyalása Győrben.

MTI

A 33 vádlott közül 30 megjelent az ítélőtábla tanácsa előtt, de egyikük jelezte, hogy tavaly december óta nem tudja elérni megbízott a védőjét. A bíró ekkor szünetet rendelt el, hogy a vádlottnak védőt rendeljenek ki; ezt mintegy fél óra alatt meg is oldották.

A tárgyalás ez után az elsőfokú ítéletet ismertetésével folytatódott. Elhangzott: védői oldalról is érkeztek időközben hatályon kívül helyezési kérelmek.

Az ülés kezdetén egyébként már az is húsz percig tartott, hogy a bíróság számba vegye, hogy a beidézettek közül ki jelent meg a tárgyalóteremben.

A mintegy 120 ember befogadására alkalmas teremben a vádlottak, a védők és a média számára fenntartott széksorok teljesen megteltek, a hozzátartozóknak és a sértetteknek fenntartott szektor viszont meglehetősen foghíjas.

Több védő is kifogásolta a munkakörülményeket. Bánáti János például azt mondta: a helyszűke miatt alig van mód jegyzetelésre, így "a védő érdemi munkát nem tud folytatni". Kitért arra is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla "korábban nem ismert okból kizárta magát" a másodfokú eljárásból, szerinte "az ügytől így kívánt megszabadulni", ezért került Győrbe az eljárás, amelyben összesen mintegy 240 év szabadságvesztést osztott ki az első fokon eljáró bíróság.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki.

Az első fokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!