Rendőrségi

2011.10.18. 13:14

Lemondott a buszsofőrt lefejelő polgármester

Eleget tett törvényi kötelezettségének és lemondott tisztségéről Lengyel Ferenc, Somogyacsa független polgármestere, miután a bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve az ítélet végrehajtását.

MTI

A Somogy Megyei Bíróság azért ítélte el a településvezetőt, mert az "lefejelt" egy buszsofőrt.

Lengyel Ferenc kedd délután rendkívüli testületi ülésen jelentette be lemondását, melyről ő maga tájékoztatta az MTI-t.
   
Somogyacsa polgármesterét 2006-ban - 22 évesen - választották meg először a 220 lakosú falu vezetőjének, majd tavaly ismét bizalmat szavaztak neki. Tisztségét tiszteletdíjasként látta el.
   
Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője az ügy kapcsán korábban az MTI-nek elmondta: ez év március 29-én este Igalon egy menetrend szerinti autóbusz rávillant a megállását akadályozó, a buszmegállóban álló gépkocsira, amely arrébb is tolatott. A járműből ezután kiszállt a vezető - a somogyacsai polgármester -, aki a buszra fellépve megpróbálta fejbe ütni a sofőrt, majd miután az elhajolt előle, "lefejelte" őt. Ezzel nyolc napon belül gyógyuló orrnyeregsérülést okozott a buszvezetőnek, aki feljelentette. A másodfokú bíróság szeptember 19-i jogerős ítéletében - az elsőfokú döntést hat hónappal enyhítve - egy év börtönbüntetésre ítélte a polgármestert, két évre felfüggesztve a büntetés végrehajtását.    
   
A szóvivő közölte: sem az első fokon, sem a másodfokon eljáró bíróság nem adott a polgármesternek az ügyben előzetes mentesítést, amelytől továbbra is büntetlen előéletűnek lett volna tekinthető, mivel egy falu elöljárójának példát kellene mutatnia a viselkedésével.
   
Lengyel Ferenc kedden az MTI-nek elmondta: a lemondását követően várhatóan januárban választanak új polgármestert a településen. Az ítélet miatt ő ezen a választáson nem indulhat, azt pedig még nem tudja, hogy a következő - 2014-ben esedékes - választáson ismét elindul-e a polgármesteri posztért - tette hozzá. A buszon történtekről azt mondta: nagyon sajnálja, és már abban a percben megbánta.
   
Az új polgármester megválasztásáig az alpolgármester viszi tovább a falu ügyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!