Rendőrségi

2011.04.07. 09:52

Hunvald-ügy: Tucatnyi vádlottal szemben megszüntették az eljárást

Megkezdődött a Hunvald-ügy tárgyalása csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az öttagú bírói tanács elnöke bejelentette: tucatnyi vádlott esetében megszünteti az eljárást az ellenük közokirat-hamisítás miatt emelt vád vonatkozásában, mert az elévült.

MTI

Kezdődik a Hunvald-per

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.


Az ingatlanügyletekkel kapcsolatban az ügyészség szerint megállapítható, hogy Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke hét önkormányzati ingatlan értékesítése során összesen 600 millió forintos kárt okozott a kerületnek, és további három ingatlan értékesítésével összefüggésben még mintegy 1,7 milliárd forintnyi kár okozását kísérelte meg. A vád szerint 2003-2004-ben az akkori kormánypárti politikus 16 ingatlannal kapcsolatban összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
A vád szerint a bűncselekmény-sorozat mechanizmusa az volt, hogy Gál ingatlanonként 20-30 millió forintos vesztegetési pénzért közreműködött abban, hogy egy bizonyos vállalkozói körhöz kerüljenek az ingatlanok, amely kör a vétel után nem sokkal offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el az ingatlanokat.
Gál hamis ingatlan-értékbecslések készíttetésével tévesztette meg az önkormányzat képviselő-testületének többségét a reális, piaci vételárra vonatkozóan. Mindehhez Hunvald György nyújtott támogatást. Az önkormányzati ingatlanok ügyében Gált bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvaldot pedig bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.
A mai tárgyalás feltehetően a több mint százoldalas vádirat ismertetésével kezdődik, azután hallgathatják meg a vádlottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!