Rendőrségi

2007.08.23. 02:29

Hétszáz évet kaphat a banda

Budapest, Érd, Diósd, Százhalombatta, Ercsi, Ráckeresztúr, Gárdony, Mezőszentgyörgy - Sokak szerint az egyik legvéresebb jelenkori magyar bűnszervezetet sikerült leleplezni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság napokban befejezett nyomozás során. A bűnügy 2005. március 31-én éjszaka Diósdon kezdődött Pipás és Colos kivégzésével, s ehhez kapcsolódóan más, súlyos bűncselekményekre is fény derült.

Szabó Szabolcs

Az Érd és Diósd közötti elhagyott útszakaszon 2005. március 31-én éjszaka kettős emberölés történt: kivégezték az alvilágban Pipásként ismert 43 éves ercsi F. Józsefet, s testőrét, a 28 éves budapesti K. Norbertet, alvilági becenevén Colost.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság széleskörű nyomozása során minden törvényes eszközt felhasznált. Az áldozatok üzleti és baráti kapcsolatrendszerének elemzése során sikerült a bűncselekmény elkövetőinek személyazonosságát megállapítani, valamint más személyek szerepét is tisztázni - jelentették be sajtóértekezleten a nyomozást folytató Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői. Ignácz István dandártábornok, megyei főkapitány és Sovák Csaba alezredes, bűnügyi osztályvezető közölték: az ügy vizsgálata során több bűncselekményt sikeresen derítettek fel a nyomozók.

A nyomozás első kiderített bűncselekménye szerint a 40 éves budapesti P. Sándor 2005. március 31-én 22 óra és éjfél között Diósdon a Pipacs és Vadrózsa utcák kereszteződésében - a 43 éves, érdi C. Attila megbízásából - több lövéssel megölte F. Józsefet és K. Norbertet.

A 33 éves, ráckeresztúri P. István egy Ercsiben üzemelő kamionmosó cég üzemeltetője volt, s az ott folyó üzem-anyaglopások kapcsán C. Attilával együtt vitába keveredett F. Józseffel. A kialakult nézeteltérés eredményeként P. István és C. Attila, valamint az olajlopással érintett két szigethalmi férfi, az 50 éves Sz. István és a 37 éves Sz. Miklós megállapodtak F. József megölésében; s a bűncselekmény elkövetésével C. Attilát és P. Sándort, valamint a 43 éves gárdonyi K. Ferencet bízták meg. K. Ferenc a bűncselekmény helyszínére csalta F. Józsefet, valamint testőrét K. Norbertet, míg P. Sándor egy 9 mm-es pisztollyal, s egy 10 mm-es Glock pisztollyal, több lövéssel végzett velük. Ezt követően a K. Ferenc vezette motorkerékpárral menekültek el a helyszínről.

A rendőrség közölte: K. Ferenc első kihallgatásán még tagadta a bűncselekmény elkövetésében való részvételét, majd további kihallgatásain elismerte: P. Sándort a bűncselekmény estéjén motorkerékpárral ő vitte a helyszínre, de állítása szerint arról nem tudott, hogy P. Sándor mire készül. Elmondta: ő azt gondolta, hogy P. Sándor lőfegyver adás-vétel céljából találkozik a sértettekkel. K. Ferenc állítása szerint észre sem vette a helyszínen a kettős emberölést. C. Attila és P. István kihallgatásuk során tagadták, hogy bármilyen közük lenne a bűncselekmény elkövetéséhez, s ugyanígy tett Sz. István és Sz. Miklós is.

C. Attila a későbbi kihallgatásokkor elismerte, hogy Sz. István és testvére, Miklós utasítása alapján adta tovább a megbízást F. Józsefék megölésére. P. István elmondása szerint a bűncselekmény elkövetéséről csak utólagosan szerzett tudomást, amikor C. Attila mesélt neki a részletekről. A bűncselekmény indítékára vonatkozóan C. Attila megerősítette: a két áldozat veszélyeztette az ercsi kamionmosóban zajló olajlopások eredményességét, ezért kellett őket félreállítani.

A nyomozás második kiderített bűncselekménye szerint még 2002. október 27-én, 21 óra körül az M7 autópálya gazdagréti kihajtójánál C. Attila és társai megállásra kényszerítettek egy pénzszállító autót, majd fegyverrel és kézigránáttal kiszállásra kényszerítették a pénzkísérő őröket, majd az autóban lévő pénzt elvéve elmenekültek.

A nyomozás során a rend-őrök megállapították: a bűncselekményt C. Attila, K. Ferenc, B. László, H. Krisztián, és B. József követte el. Az előkészítésben P. Sándor tipp-adóként vett részt, aki az ügyre vonatkozóan részletes beismerő vallomást tett, de a cselekmény elkövetését H. Krisztián és B. József is beismerte. Az elkövetésben részt vevő további elkövetők tagadják a bűncselekmény elkövetését.

A harmadik felderítetté vált bűncselekmény 2004. augusztus 9-én, reggel negyed nyolc körül történt: színlelt csatornakarbantartási munkavégzéssel a Budapest, XI. kerületében lévő Szerémi úton egy pénzszállító páncélautót útvonaláról egy szervizútra tereltek. Ezt követően egy hamis személyi adatokkal vásárolt VW Transporter felhasználásával az elkövetők eltorlaszolták a szervizút kijáratát, s a pénzszállítót megállásra kényszerítették. A gépkocsira ezt követően az egyik elkövető sorozatlövő fegyverrel több lövést adott le, majd a másik egy M52 típusú kézigránátot robbantott fel a pénzszállító közelében. A pénzszállító vezetője a támadás elől hátramenetben menekülni kezdett, így a pénzt nem sikerült az elkövetőknek megszerezniük. A támadás során személyi sérülés nem történt.

A Pest megyei rendőrök megállapították, hogy az elkövetésben P. Sándor, K. Ferenc, H. Krisztián, V. Tibor, B. László és P. István vettek részt. A szervezésben C. Attila és P. István játszottak szerepet. P. Sándor az ügyben részletes beismerő vallomást tett, s folytatólagos kihallgatása során a többi érintett személy is elismerte a bűncselekményben való részvételét.

A tovább folytatódó nyomozás során derült fény arra, hogy 2003. december 1-jén 8 óra 40 perckor Budapest XVII. kerületében egy ház előtt P. Sándor több lövéssel megkísérelte megölni a Volvójában ülő S. Lászlót. A férfit, akire 6 lövést adtak le, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba. P. Sán-dor az ügyben beismerő vallomást tett, s elmondta, hogy az elkövetéssel C. Attila bízta meg. A helyszínre ebben az esetben is K. Ferenc vitte el motorkerékpárral, majd a bűncselekmény elkövetése után szintén ő menekítette el.

A háttérben szintén az üzemanyag-szállítmányozási piacon kialakult konkurenciaharc játszott szerepet. A megbízást az emberölésre K. Antal, 38 éves sóskúti lakos adta ki. Kihallgatásán K. Ferenc itt is azt állította, hogy nem volt arról tudomása, miért kell P. Sándort az adott címre vinnie. C. Attila kezdeti tagadása után elismerte a bűncselekmény elkövetésére kapott megbízás elfogadását K. Antaltól, majd annak továbbítását P. Sándor felé.

Az ötödik bűncselekmény 2005. szeptember 8-án, 14 óra körül történt: a Budapest, XIX. kerületi Fő utcában lévő egyik pénzintézetbe egy, fején bukósisakot viselő, ismeretlen elkövető lépett be, aki a két biztonsági őrt megfenyegette, majd a földre kényszerítette. Az egyik biztonsági őrtől elvette Taurus 38S maroklőfegyverét, majd a bankfiók alkalmazottaitól a pénz átadását követelte, akik ennek - az időzáras széf miatt - nem tudtak eleget tenni. Az elkövető emiatt rövid várakozást követően távozott a bankfiókból. Társa a bank közelében motorkerékpárral várt rá, amivel elmenekítette.

A nyomozás során kiderült: a bukósisakos férfi azonos P. Sándorral, akit a korábbi esetekhez hasonlóan K. Ferenc vitt a helyszínre. A bűncselekmény helyszínének feltérképezésben részt vett a 29 éves budapesti K. Péter.

P. Sándor az ügyben részletes beismerő vallomást tett, K. Ferenc kezdeti tagadás után elismerte, hogy ő szállította P. Sándort a helyszínre, anélkül, hogy tudta volna, hogy mi P. Sándor célja. K. Péter a bűncselekmény elkövetését tagadta.

A hatodik bűncselekmény 2005. szeptember 14-én, 13 órakor történt, szintén a fővárosban. A III. kerületi Vízimolnár utca egyik pénzintézeténél a bank előtt tartózkodó biztonsági őrt ismeretlen elkövető betuszkolta a bankfiókba, majd a nála lévő fegyverrel egyszer lábon lőtte. Feltételezhető, hogy az itt használt fegyver egy korábbi kispesti bankrablásnál használt Taurus 38S fegyver volt.

Ezt követően az elkövető a sérült biztonsági őr szolgálati fegyverét magához vette, és a bankban lévő alkalmazottakat a pénz átadására szólította fel. Követelésének nyomatékot adva a pénzintézetben még egy lövést adott le, mely személyi sérülést nem okozott. Az alkalmazottak a fenyegetés hatására a kasszában lévő összeget átadták az elkövetőnek. A biztonsági őr a támadás során 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az elkövető a pénzintézetet elhagyva a bank előtt álló motorkerékpárral várakozó társával menekült el.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekményt K. Péter követte el azzal a fegyverrel, melyet korábban a XIX. kerületi bankfiókból tulajdonított el. A helyszínre őt is K. Ferenc vitte el. A bűncselekmény kitervelésében részt vett P. Zoltán és P. Sán-dor is. P. Sándor részletes beismerő vallomást tett, gyanúsított társai a bűncselekmény elkövetését tagadták.

A rendőrök 2005. októberében a 41 éves érdi M. Tamás családi házában házkutatást tartottak, melynek során lőszereket, gépkarabélyokat, géppisztolyokat, pisztolyokat, kézigránátokat s egy vállról indítható rakétát foglaltak le. M. Tamást C. Attila bízta meg a fegyverek megőrzésére, melyekből C. és társai a bűncselekmények elkövetéséhez rendszeresen vételeztek eszközöket.

Az ügy gyanúsítottja M. György 37 éves gyömrői lakos is, aki P. Sándor vallomása szerint a diósdi kettős emberölés elkövetéséhez alakított vissza hatástalanított lőfegyvereket, s korábban több alkalommal alakított át és javított P. Sándornak lőfegyvereket. A rendőrök 2006. április 19-én egy pénzszállító cég budapesti telephelyén elfogták, s őrizetbe vették az ott dolgozó 39 éves érdi B. Lajost, aki rendszeresen információt szolgáltatott C. Attilának és társainak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás során olyan adatokat és személyeket derített fel, melyek egyértelműen arra utaltak, hogy egy évek óta meglévő és szervezett bűnözői kör rendszeres olajlopásokból és lopott olaj forgalmazásából tett szert bevételre. Ám az olajlopások és a bevétel elosztása folytán állandó hatalmi harcok zajlottak közöttük, melyek más bűncselekmény kiváltó okai voltak. (A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség akkor Sz. Károly és társai ellen folytatott nyomozást, különösen nagy értékre, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt, s ennek az ügynek az iratait a Pest megyei rendőrök átkérték az ügyészségtől.)

A rendőrségi felderítés szerint az olajlopások 1997-ig nyúlnak vissza, amikor a bűnözői kör elkezdett szerveződni s egy mezőszentgyörgyi telephelyen egy Mol-vezeték megfúrásával próbáltak meg olajat ellopni. Noha a megfúrás sikeres volt, a telephelyre gyorsan felfigyeltek a hatóságok, majd 1999-ben a Mol jelzése alapján a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság eredményesen realizálta és szüntette meg az ottani lopásokat.

A bűnözői kör ezután cél-irányosan a Mol felé kezdett terjeszkedni, s belső embereket beszervezve próbáltak minél nagyobb mennyiségű olajat ellopni. Például 2002-ben belső együttműködéssel uszályon lopták az olajat, majd az uszály kamionba engedte azt, ezután egy meghatározott telephelyre vitték, ahol föld alatti tartályokba helyezték.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megállapította: az események felett Sz. István és Sz. Miklós gyakoroltak irányítást. Ők határozták meg a telephelyet is, hogy az ott dolgozó emberük pontosan nyilván tudja tartani a lopott olaj mennyiségét. A forgalmazást követően a bevétel nagy részét Sz. István és testvére kapta meg. Mindazokat, akik veszélyeztették vagy akadályozták az üzletet, azt súlyosan bántalmazták, általában az Sz. Istvánékhoz köthető személyek vagy kifejezetten verőemberek - mindezeket személyi bizonyítékokkal s például orvosi dokumentációkkal egyaránt bizonyítani tudja a rendőrség.

S a rendőrségi nyomozás során kiderült az is: miként kapcsolódik Sz. István és testvére a diósdi kettős gyilkossághoz. Sz. Isván és testvére - a hozzájuk már olajlopások és más bűncselekmények során kapcsolódó - C. Attilával és társaival közösen tervelték ki, hogy egy, a Mol-nál megszervezett belső csoport segítségével és együttműködésével föld alatti vezetéket fektetnek, s azon keresztül lopják az olajat.

Ehhez azonban, a vezeték végpontjaként, szükség volt P. István Ercsiben található kamionmosójára, melyet P. István megveretése után el is vettek. Ezt követően P. Istvánt kötelezték a mosó további vezetésére, s felajánlották neki, hogy teljes együttműködés esetén idővel visszavásárolhatja azt. P. István a lopások során a szállítmányokból anyagilag is részesült.

A kamionmosóba történő vezeték fektetése, az ezzel kapcsolatos munkálatok voltak azok, melyek szemet szúrtak F. Józsefnek és K. Norbertnek, akik anyagi haszonszerzés céljából megzsarolták Sz. Istvánt és testvérét, valamint C. Attilát és P. Istvánt is. Ez a zsarolás eredményezte Pipás és Colos megöletését.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az ügyben 28 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 7 személy előzetes letartóztatásban van, 3 személy jogerős szabadságvesztését tölti, 7 személy jelenleg háziőrizetben van. Két gyanúsított más ügy miatt van letartóztatva, a többiek szabadlábon védekeznek. (A szabadlábon védekező személyek között van olyan, akivel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.)

A nyomozók a diósdi kettős emberöléssel kapcsolatos eljárásban 17 bűncselekményt - emberölések, fegyveres rablások, zsarolás, testi sértés, önbíráskodás, hivatalos eljárás akadályozása, rongálás, visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel - derítettek fel.

Szintén ezzel az üggyel kapcsolatban elfogtak egy háromfős csoportot is, akik az előzetes letartóztatásban lévő, a hatósággal együttműködő gyanúsítottak egy részét próbálták meg - családjuk testi épségének fenyegetésével - arra rábírni, hogy vallomásukat visszavonják, együttműködésüket megszüntessék. E csoport tagjai ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatott eljárást.A bűnözői kör olajlopásokból és az olaj forgalmazásából szerzett bevételt, melynek elosztása miatt állandósultak köztük a hatalmi harcok

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság széleskörű nyomozása során minden törvényes eszközt felhasznált. Az áldozatok üzleti és baráti kapcsolatrendszerének elemzése során sikerült a bűncselekmény elkövetőinek személyazonosságát megállapítani, valamint más személyek szerepét is tisztázni - jelentették be sajtóértekezleten a nyomozást folytató Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői. Ignácz István dandártábornok, megyei főkapitány és Sovák Csaba alezredes, bűnügyi osztályvezető közölték: az ügy vizsgálata során több bűncselekményt sikeresen derítettek fel a nyomozók.

A nyomozás első kiderített bűncselekménye szerint a 40 éves budapesti P. Sándor 2005. március 31-én 22 óra és éjfél között Diósdon a Pipacs és Vadrózsa utcák kereszteződésében - a 43 éves, érdi C. Attila megbízásából - több lövéssel megölte F. Józsefet és K. Norbertet.

A 33 éves, ráckeresztúri P. István egy Ercsiben üzemelő kamionmosó cég üzemeltetője volt, s az ott folyó üzem-anyaglopások kapcsán C. Attilával együtt vitába keveredett F. Józseffel. A kialakult nézeteltérés eredményeként P. István és C. Attila, valamint az olajlopással érintett két szigethalmi férfi, az 50 éves Sz. István és a 37 éves Sz. Miklós megállapodtak F. József megölésében; s a bűncselekmény elkövetésével C. Attilát és P. Sándort, valamint a 43 éves gárdonyi K. Ferencet bízták meg. K. Ferenc a bűncselekmény helyszínére csalta F. Józsefet, valamint testőrét K. Norbertet, míg P. Sándor egy 9 mm-es pisztollyal, s egy 10 mm-es Glock pisztollyal, több lövéssel végzett velük. Ezt követően a K. Ferenc vezette motorkerékpárral menekültek el a helyszínről.

A rendőrség közölte: K. Ferenc első kihallgatásán még tagadta a bűncselekmény elkövetésében való részvételét, majd további kihallgatásain elismerte: P. Sándort a bűncselekmény estéjén motorkerékpárral ő vitte a helyszínre, de állítása szerint arról nem tudott, hogy P. Sándor mire készül. Elmondta: ő azt gondolta, hogy P. Sándor lőfegyver adás-vétel céljából találkozik a sértettekkel. K. Ferenc állítása szerint észre sem vette a helyszínen a kettős emberölést. C. Attila és P. István kihallgatásuk során tagadták, hogy bármilyen közük lenne a bűncselekmény elkövetéséhez, s ugyanígy tett Sz. István és Sz. Miklós is.

C. Attila a későbbi kihallgatásokkor elismerte, hogy Sz. István és testvére, Miklós utasítása alapján adta tovább a megbízást F. Józsefék megölésére. P. István elmondása szerint a bűncselekmény elkövetéséről csak utólagosan szerzett tudomást, amikor C. Attila mesélt neki a részletekről. A bűncselekmény indítékára vonatkozóan C. Attila megerősítette: a két áldozat veszélyeztette az ercsi kamionmosóban zajló olajlopások eredményességét, ezért kellett őket félreállítani.

A nyomozás második kiderített bűncselekménye szerint még 2002. október 27-én, 21 óra körül az M7 autópálya gazdagréti kihajtójánál C. Attila és társai megállásra kényszerítettek egy pénzszállító autót, majd fegyverrel és kézigránáttal kiszállásra kényszerítették a pénzkísérő őröket, majd az autóban lévő pénzt elvéve elmenekültek.

A nyomozás során a rend-őrök megállapították: a bűncselekményt C. Attila, K. Ferenc, B. László, H. Krisztián, és B. József követte el. Az előkészítésben P. Sándor tipp-adóként vett részt, aki az ügyre vonatkozóan részletes beismerő vallomást tett, de a cselekmény elkövetését H. Krisztián és B. József is beismerte. Az elkövetésben részt vevő további elkövetők tagadják a bűncselekmény elkövetését.

A harmadik felderítetté vált bűncselekmény 2004. augusztus 9-én, reggel negyed nyolc körül történt: színlelt csatornakarbantartási munkavégzéssel a Budapest, XI. kerületében lévő Szerémi úton egy pénzszállító páncélautót útvonaláról egy szervizútra tereltek. Ezt követően egy hamis személyi adatokkal vásárolt VW Transporter felhasználásával az elkövetők eltorlaszolták a szervizút kijáratát, s a pénzszállítót megállásra kényszerítették. A gépkocsira ezt követően az egyik elkövető sorozatlövő fegyverrel több lövést adott le, majd a másik egy M52 típusú kézigránátot robbantott fel a pénzszállító közelében. A pénzszállító vezetője a támadás elől hátramenetben menekülni kezdett, így a pénzt nem sikerült az elkövetőknek megszerezniük. A támadás során személyi sérülés nem történt.

A Pest megyei rendőrök megállapították, hogy az elkövetésben P. Sándor, K. Ferenc, H. Krisztián, V. Tibor, B. László és P. István vettek részt. A szervezésben C. Attila és P. István játszottak szerepet. P. Sándor az ügyben részletes beismerő vallomást tett, s folytatólagos kihallgatása során a többi érintett személy is elismerte a bűncselekményben való részvételét.

A tovább folytatódó nyomozás során derült fény arra, hogy 2003. december 1-jén 8 óra 40 perckor Budapest XVII. kerületében egy ház előtt P. Sándor több lövéssel megkísérelte megölni a Volvójában ülő S. Lászlót. A férfit, akire 6 lövést adtak le, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba. P. Sán-dor az ügyben beismerő vallomást tett, s elmondta, hogy az elkövetéssel C. Attila bízta meg. A helyszínre ebben az esetben is K. Ferenc vitte el motorkerékpárral, majd a bűncselekmény elkövetése után szintén ő menekítette el.

A háttérben szintén az üzemanyag-szállítmányozási piacon kialakult konkurenciaharc játszott szerepet. A megbízást az emberölésre K. Antal, 38 éves sóskúti lakos adta ki. Kihallgatásán K. Ferenc itt is azt állította, hogy nem volt arról tudomása, miért kell P. Sándort az adott címre vinnie. C. Attila kezdeti tagadása után elismerte a bűncselekmény elkövetésére kapott megbízás elfogadását K. Antaltól, majd annak továbbítását P. Sándor felé.

Az ötödik bűncselekmény 2005. szeptember 8-án, 14 óra körül történt: a Budapest, XIX. kerületi Fő utcában lévő egyik pénzintézetbe egy, fején bukósisakot viselő, ismeretlen elkövető lépett be, aki a két biztonsági őrt megfenyegette, majd a földre kényszerítette. Az egyik biztonsági őrtől elvette Taurus 38S maroklőfegyverét, majd a bankfiók alkalmazottaitól a pénz átadását követelte, akik ennek - az időzáras széf miatt - nem tudtak eleget tenni. Az elkövető emiatt rövid várakozást követően távozott a bankfiókból. Társa a bank közelében motorkerékpárral várt rá, amivel elmenekítette.

A nyomozás során kiderült: a bukósisakos férf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!