Rendőrségi

2014.10.06. 13:34

Három éve nem volt vízbefulladás

Gárdony – Dr. Sági János ezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztatóján számolt be hétfőn a Velencei tavat érintő turisztikai szezon eredményeiről.

Tihanyi Tamás

Sági János gárdonyi kapitány elöljáróban leszögezte: az elmúlt évhez képest 25 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a nyári hónapokban, szélsőséges eset nem történt. A rendőri vezető számos adattal szolgált, ezek közül lapunk a legjellemzőbbeket igyekszik kiemelni.

Elfogás, egy a sok közül a Velencei-tó partján. A lakosság és az üdülővendégek védelme a cél. Fotó: FMRFK

Idén csak 336 bűncselekmény történt a tókörnyéken, szemben a tavalyi 439-el. A vagyon elleni bűntettek 315-ről 225-re csökkentek, ugyanez a javulás a lopások számában is megmutatkozott, 2013-ban 244 lopás történt a kapitányság illetékességi területén, idén csupán 147. Besurranásos lopás a korábbi 25-ről 12-re csökkent, de – mint ahogyan ezt Sági János megjegyezte – továbbra is jellemző az óvatlanság az ingatlantulajdonosok részéről, ezért figyelmeztető kampányt indítottak. Betörés 2013-ban 49, idén csak 8 (!) történt, ezt kiemelkedően jó eredményként értékelte a rendőri vezetés. Több ittas vezetőt értek tetten, mint a korábbi évben, de egyébként is jellemzően nehéz feladat a nyári hónapokban az M7-es autópálya és a 7-es műút biztosítása. Halálos baleset nem történt.

A hullámok közül 68 embert kellett kihúzni: ez ennyi megmentett élet, hangsúlyozta Sági János. Vízbe egyébként három éve nem fulladt senki a Velencei-tónál, ez pedig egyértelműen a rendőrök munkájának dicsérete. A Fejér Megyei Hírlap megkérdezte: mivel a fejlesztések hatására egyre élénkebb a tóparton az élet (az éjszakai is), egyre több a fiatal és az idősebb látogató, számolnak-e a szervezett bűnözés megjelenésével? Az erre vonatkozó felderítés és szűrés folyamatos, jelentette ki Sági János, majd hozzátette, ma nem a szervezett bűnözés jelenti számukra a problémát. De számolnak esetleges megjelenésével. A kapitányt emlékeztettük arra, olvasói panaszok miatt foglalkoztunk azzal, hogy Gárdonyban sok a rosszul kihelyezett közlekedési tábla. Sági János válaszában úgy fogalmazott, az önkormányzattal együtt egy forgalomtechnikai bejárást terveznek, ezért szívesen fogadják a lakosság bejelentéseit. A rendőr alezredes hozzáfűzte, hogy sokat tett a Fejér Megyei Hírlap eddig is azért, hogy kevesebb legyen az úgynevezett „kint felejtett" közlekedési tábla az útjainkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!