Rendőrségi

2012.04.29. 17:41

Emberekre támadtak a méhek Nagylóknál (fotóval frissítve)

Nagylók - Szombaton tizenegy mentőautó és egy mentőhelikopter is vonult a településre, mert egy rendezvény résztvevőit méhek csípték össze. Tizenkilencen kerültek kórházba. Vasárnap egy szemtanú is elmesélte, mit tapasztalt a helyszínen.

MTI

Alpek Zoltán sárbogárdi szemtanú vasárnap mesélte el helyszíni élményeit. Elmondása szerint Simon László nagyvenyimi vállalkozó segített terepjárójával menteni a gyerekeket. Az első gyereket ő vitte a mentőhöz, majd visszament a többiekért. Párhuzamosan Taúz József is fordult kettőt a személykocsijával. Lovász Lajos Sárbogárdon értesült, hogy méhek támadták meg a kirándulókat, köztük az ő gyerekét is. Ő vásárolta fel a gyógyszertár  kalcium készletét és még a mentők kiérkezése előtt odaért a Tavi palotához. Ez volt a szerencse. Minden sérülttel itattunk kalciumot, közben tudósítónk hívta az ügyeletet és a112-őt, hogy nagy a baj.
Szerencsére komolyan vették és nagy erőket vonultattak fel - mesélte Alpek Zoltán.

(forrás, fotó: fmh.hu)

Szombat

A nagylóki Iringó tanösvény bejárására készült az a majd' négyszáz ember, akik szerencsétlen módon a közeli repceföld mellé telepített méhkaptárak lakóinak vonulási útvonalába kerülve megriasztották a méheket szombaton déltájban. A megvadult méhek huszonnyolc gyereket és felnőttet csíptek meg, akik közül tizenkilencet a fehérvári és a dunaújvárosi kórházba szállítottak – mondta el R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Pápai Imre ügyeletes mentőtiszt lapunk kérdésére megerősítette: valóban sokaknak olyan súlyos tüneteik voltak, hogy kórházba kellett szállítani őket, viszont kilenc főnél elég volt a helyszíni ellátás.

A szakembertől megkérdeztük azt is, mi a teendő méhcsípés után, hiszen ezek a rovarok a virágzás idején érzékenyebben reagálnak az emberi közelségre, és könnyebben támadnak.

- Ha az egyszerűbb bőrtüneteken túl a csípés helye felhólyagosodik, hányinger, gyengeség, erős szívdobogás, torokdagadás tapasztalható, azonnal orvoshoz kell fordulni vagy mentőt kell hívni. Aki ugyanis érzékeny a méhcsípésre, akár meg is fulladhat, ezért nagyon gyorsan infúzióra, gyógyszerekre van szüksége - tudtuk meg. Pápai Imre szerint a kálcium segíthet az egyszerűbb eseteknél, de egyébként ennél komolyabb gyógyszerek szükségesek, ha allergiás valaki a csípésre. 
- A lényeg ilyenkor, hogy az ereket kell összehúzni, és az allergéneket megkötni. A sima csípések esetében pedig állítólag a bőrbe dörzsölt petrezselyem is hatásos lehet - adott tanácsot a mentőtiszt.  

Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő az esettel kapcsolatban közölte: a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének polgári védelmi felügyelője, valamint a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság parancsnoka a helyszínen tájékozódott, egyeztetett a társszervekkel.
Az eset körülményeit a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vizsgálja, különös figyelemmel arra, hogy a kaptárak elhelyezése megfelelt-e az előírásoknak.

Így nézhet ki egy méhtámadás:

Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke, Nagy Gyula arra figyelmeztet: kerüljék el a virágzó repcetáblákat, ne menjenek közel hozzájuk a kirándulók a következő napokban, mert az aranyló táblákon több millió méh "dolgozik". Nagy Gyula, aki az egyesület országos intézőbizottságának is tagja, az MTI-nek elmondta: a meleg időt és a virágzást kihasználva több milliónyi méh gyűjti a nektárt a repcetáblákon, s ha ebben a "munkában" megzavarják őket, támadnak.

Az elnök a helyszínen tájékozódva elmondta még, hogy az először támadó méhek a csípésnél úgynevezett védekező illatot bocsátanak ki, ami a többieket is támadásra készteti.
A tapasztalt méhész szerint a méhcsípés elkerülésére a legjobb megoldás, ha a rovar láttán nem hadonászunk, nem kiabálunk, nem próbájuk elhessegetni, hanem csendben és nyugodtan megpróbálunk arrébb menni a veszélyes területről.

A Fejér Megyei Szent György Kórházból három gyerek az orvosi ellátást követően már hazamehetett; a többieket, valamint a felnőtteket megfigyelésre még benntartották az intézményben. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállított betegek egyike sincs életveszélyben - tudta meg az MTI az intézményektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!