Rendőrségi

2009.03.05. 17:44

Aquapol razzia: Európai szintű ellenőrzés vizeken

<strong>Dunaújváros</strong> - Számos európai ország részvételével nemzetközi szintű ellenőrzés, az úgynevezett Aquapol razzia zajlik a héten, többek között a Duna teljes magyarországi szakaszán is.

Gallai Péter



Ezúttal mindent rendben találtak... Fotó: L.Zs.

Hazánk 2005-ben  csatlakozott a hat éve alakult Aquapol szervezethez, amely a Duna, a Rajna és több tengeri ország vízirendészetét fogja össze. A szervezet rendszeresen tart közös akciót, így a héten is.  A  vízi razzia két kiemelt napja  a csütörtök és a szombat, a DH stábja csatlakozott  a helyi őrs csapatához. Miközben úton vagyunk a part mellett  lehorgonyzott bárkákhoz és hajóhoz, Varsányi Gyula százados elárulta, az akciónak több céliránya van:  Elsősorban a veszélyes áruk szállítását, a környezet-  és természetvédelmi  szabályok betartását, a hulladék elhelyezését ellenőrizzük. Ezen túl a különböző hajóokmányok, a legénység képesítéseinek és engedélyeinek megvizsgálása, a pihenőidők betartása és az ittasság kiszűrése a feladat.

A  szakadó esőben Varsányi századosékkal az összekötött h ajókon lavírozva eljutunk az Ipoly motoroshoz, amely a célállomás.  A személyzet tagjai egy halom engedéllyel és  okirattal érkeznek, a rendőrök pedig tüzetesen átnéznek mindent. A papírok szabályosak, alkoholt sem fogyasztott senki, így az Ipoly rendben lévőnek találtatott, intézkedni sem kell. Távozás közben a fedélzet egyik tagja odaveti:  Ha mindenki csak annyit italozna, mint én, nem kellene  szondáztatni a hajósokat! Hatvan év alatt két deci pálinkát nem ittam meg  összesen   tette hozzá a dunai hajós, aki azt is elárulta, a lánya is rendőr. 

Az ellenőrzést dokumentáljuk, az adatok pedig bekerülnek egy központi adatbázisba. Így például a német kollégák célirányosan  állíthatják meg a közlekedőket, mert előre   látják,  ha volt, akkor hányszor akadt gond egy hajóval korábban -  tette hozzá a parancsnok, aki a hét eddigi tapasztalatairól azt mondta, hogy kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak, pedig volt éjszakai razzia is. A rendőröknek segítségük is akadt a további munka során, a rácalmási polgárőrök személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!