Rendőrségi

2012.01.16. 17:51

Jobbik-demonstráció: rendőrségi feljelentés a zászlóégetés miatt

Megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentése - közölte Fazekas Géza szóvivő hétfőn. Az ügyészségnek három nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a feljelentésről: eljárást indít, elutasítja azt, vagy feljelentés-kiegészítést rendel el.

MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton jelentette be, hogy feljelentést tesz, mert a Jobbik fővárosi demonstrációján elégették az Európai Unió zászlaját.

A BRFK kommunikációs osztálya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság két emberrel szemben tesz feljelentést garázdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyben hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészségen.     Fazekas Géza hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy azért a főügyészség az illetékes az ügyben, mert a feljelentésben országgyűlési képviselő érintett.

A szombati demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta.

A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra szólította Murányi Leventét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. Ők ketten együtt gyújtották meg és égették el az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.

Jobbik: soha nem volt ekkora szükség a Jobbik EP-képviselőire

A Jobbik szerint az Európai Unió döntéshozóinak több lépése is azt jelzi, hogy egy az Egyesült Államokhoz hasonló "szuperállam" létrehozására törekednek, amely Magyarország "gyarmati helyzetét konzerválná". A párt szerint ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van a Jobbik európai parlamenti képviselőire, akik az euroszkeptikusokhoz hasonlóan "nem fogadják el a lisszaboni utat".


Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja egy a "Magyarország a magyaroké" feliratú plakáttal szerzett 15 százalékos támogatást a legutóbbi EP-választáson, a kampányban pedig nem ígértek mást, mint a nemzeti érdek védelmét, illetve a nemzetek Európájának megteremtését. Mint mondta, aki ezen voksolás legitimációját megkérdőjelezi, az a demokráciát támadja.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke Magyarország számára elfogadhatatlannak nevezte az uniós gazdasági kormányzás bevezetését, a költségvetési unió tervezett megvalósítását, valamint az Európai Bíróság jogkörének kiterjesztését.
A politikus emellett szólt arról is, nem állami zászlónak, hanem egy általuk el nem fogadott birodalom jelképének tartják az Európai Unió lobogóját. Kiemelte: a Jobbik szombati rendezvényén nem véletlenül az a Murányi Levente gyújtotta meg a zászlót, akit 1956-os szabadságharcosként tartanak számon.

A Jobbik másik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel közvetlenül ezt megelőzően tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, elutasítják a német kancellár által felvetett állandó uniós mentési alapot, amellyel indoklás nélkül vonhatnának el költségvetési forrásokat a tagállamoktól. Úgy fogalmazott, nem hajlandók újabb "védelmi pénzt" fizetni Brüsszelnek, helyette az Európai Unióból történő kilépésről döntő népszavazást kezdeményeznek.

Az ellenzéki képviselő szerint Magyarországnak azért kellene elhagynia az európai közösséget, mert az minden hazai gazdasági ágazat számára káros, pénzügyi egyenlege pedig egyértelműen negatív. Z. Kárpát Dániel ismételten keleti nyitást, az államadósság újratárgyalását, illetve a lehető legmagasabb szintű önellátás megvalósítását sürgette.

Jobbik: példát akarnak statuálni Magyarországgal

Az Európai Unió gyarmatosító törekvéseire adott válaszként jellemezte a Jobbik elnöke azt, hogy szombati rendezvényükön elégettek egy uniós zászlót. Vona Gábor az M1 Ma reggel című műsorának hétfői adásában képmutatónak nevezte José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és az egész unió Magyarországgal kapcsolatos hozzáállását, szerinte példát akarnak statuálni az országgal, hogy nincs joga az "épülő Európai Egyesült államokban" a saját útját járni.

Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarország nemhogy betartja, hanem általában túlteljesíti a szabályokat, míg a többi állam sok esetben "fittyet hány ezekre". Nem tartja helyesnek a kormány gazdaságpolitikáját, de ezt a kormányt azzal vádolni, hogy akár a magyar társadalom megtakarításának a rovására nem próbálta meg a költségvetési irányt tartani, nem lehet - mondta.

"Egészen képmutató Barroso úrnak és az egész uniónak a Magyarországgal kapcsolatos hozzáállása" - fogalmazott a Jobbik elnöke, aki szerint "Barroso és az unió hülyének néz bennünket", a bírók korai nyugdíjazása, és adatvédelmi biztos eltávolítása a nagy világgazdasági válság idején "piszlicsáré ügyek", amelyek kapcsán Magyarországot megfenyegetni, támogatást megvonni nem jelent mást, mint hogy példát akarnak statuálni Magyarországgal, hogy nincs joga az épülő Európai Egyesült államokban a saját útját járni, saját törvényeket, alkotmányt hozni, a magyar társadalmat nem megszorítani. Ha ma ezt elfogadjuk, holnap mit fog kérni Barroso? - vetette fel.

Arra a felvetésre, hogy az uniós zászló elégetésére mi szükség volt, Vona Gábor azt válaszolta: normál esetben a zászlóégetésnek nincs helye, pláne ha nemzeti zászlóról van szó, de ez nem egy nemzeti zászló, hanem az Európai Unió zászlaja, és ebben a nemzetközi közösségben Magyarországnak gyarmatszerepet szántak. Hozzátette: ez nyilvánvalóan egy provokatív, erős jelenség, de baráti cselekedet Barroso "kioktató, gyarmattartó, rabszolgahajcsár minősítésű leveléhez képest". "Mi ezt üzenjük az Európai Uniónak, ha Magyarországot gyarmatosítani kívánja" - közölte.

Arról, hogy három képviselőjük ott ül az Európai Parlamentben, és felveszik a fizetésüket, Vona Gábor azt mondta: ezeket az embereket félmillióan megválasztották, hogy képviseljék Magyarországot, és amit ott képviselnek, az ugyanaz, mint amit szombaton a tüntetésen képviseltek. Miért hívnánk vissza őket? - kérdezett vissza a pártelnök az újságíró felvetésére, hozzátéve: szükséges a jelenlétük ahhoz, hogy az EP-ben el tudják végezni azt a munkát, amire szükség van. Nem Európából, hanem az unióból akarnak kilépni, az unió lépett ki Európából - jelentette ki Vona Gábor, aki szerint az unióé nem európai, hanem egy amerikanizált, értékvesztett út.
   
Utalva arra, hogy a kérdést a lisszaboni szerződés szabályozza, kiemelte, hogy az unióból való kilépés egy hosszú procedúra, ami nem egyik-napról a másikra történik. Nem azonnali kilépést javasolták, hanem azt, hogy tartsanak népszavazást a kérdésben - idézte fel.

 

OLDALTÖRÉS: MSZP: nemcsak az uniós zászlót, Magyarországot is égették a jobbikosok

 

 

 

MSZP: nemcsak az uniós zászlót, Magyarországot is égették a jobbikosok

Az MSZP elnökhelyettese szerint nemcsak az Európai Unió zászlaját, hanem Magyarországot is égették a Jobbik képviselői a párt szombati demonstrációján.

Balogh András hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a zászlóégetést máskülönben is elfogadhatatlannak, civilizálatlannak tartja, de az uniós zászló elégetése olyan, mint a magyar zászlót elégetni. Véleménye szerint a jobbikos politikusok Európai Unió elleni támadása valójában a magyar érdekek semmibe vétele.

Az MSZP elnökhelyettese kifejtette: amikor az ország nemzetközi megítélése húszéves mélyponton van, egy ilyen cselekedet tovább erősítheti a Magyarországgal szembeni bírálatokat.

Azt is mondta, feltűnő és sajnálatos, hogy a Fidesz és a kormány hallgat az ügyben.

A Jobbik szombati demonstrációjának végén - miután a pártelnök Vona Gábor az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta - Novák Előd a színpadra szólította Murányi Leventét, aki hozzá hasonlóan a Jobbik alelnöke, és együtt elégették az Európai Unió zászlaját.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a történtek miatt két emberrel szemben tesz feljelentést garázdaság megalapozott gyanúja miatt az ügyben hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészségen - közölte a BRFK szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!