Rendőrségi

2012.01.09. 18:07

Idősek lehúzására specializálódtak, kihasználják a memória-zavarokat

Dunaújváros - Mára önálló bűnözői iparággá nőtte ki magát az idős, feledékeny emberek lehúzása. A célpontot az elkövetők hamar kiszúrják, és kicsalják az összes pénzét.

Az Olvasó

A célpont becserkészése gyakorlatilag bárhol megtörténhet. Az utcán, a piacon, egy sörözőben, a posta környékén. Tehát bárhol, ahol feltűnés nélkül szóba tudnak elegyedni a tettesek az idős sértettekkel.

- Kihasználják az öregek feledékenységét, memória-zavarait. Hallottam olyan esetről, amikor egy idős férfinak harminc perc  leforgása alatt háromszor adták el ugyanazt a mobiltelefont - mondta el az egyik érintett.

Ha egy nyugdíjas nagyobb bankjeggyel megy ki például a piacra, mellészegődve készségesen felajánlják, hogy felváltják neki az összeget egy megbízható helyen.  Persze korántsem annyit kap vissza a tulajdonos, amennyit átadott.

A lehúzók gyakran hivatkoznak arra, hogy kölcsönadtak idős áldozatuknak. Figyelemmel kísérik, melyik hónapban mikor érkezik meg a nyugdíj. Az állítólagos kölcsönt aztán akár egy nap leforgása alatt is többször bevasalják. Huszonnégy óra leforgása alatt így több tízezer forintot is kasszírozhatnak.

- Vannak családtagok, akiknek fogalmuk sincs arról, hova lesz idős hozzátartozóik nyugdíja.  Érdemes megnézni, kik szegődnek nyugdíjas rokonaink mellé, kikkel állnak szóba, különben bárkit átverhetnek a lehúzók - jegyezte meg lapunknak az egyik károsult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!