Rendőrségi

2011.03.29. 17:06

Kétkerekűeket ellenőriznek

A kerékpáros-balesetek megelőzése érdekében háromhetes, fokozott országos közúti ellenőrzőakciót indít a rendőrség jövő hétfőn - közölte Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

MTI

Hozzátette, hogy nemcsak a biciklik kötelező tartozékait, hanem a kerékpárosok ittasságát is ellenőrzik az ország közútjain.
Az ezredes közlése szerint tavaly több mint 16 ezer, személyi sérüléssel járó baleset történt a közutakon, ebből 3.500 esetben volt érintett kerékpáros, és az őket érintő balesetek felét maguk a biciklisek okozták. Tavaly 92 kerékpáros halt meg balesetekben, míg az idén már 19-en vesztették életüket.
Óberling József megjegyezte, hogy míg a közlekedési balesetek száma évente csökken, a kerékpáros-balesetek száma növekszik. A rendőrségnek csak azokról a balesetekről van tudomása, amelyek esetében intézkedésre volt szükség, a tavalyi 3,5 ezernyi balesetnél minden bizonnyal több történt - tette hozzá.
A főosztályvezető hangsúlyozta: a kerékpáros-balesetek negyedét az érintettek ittasan okozták. Az ittasan balesetet szenvedett kerékpározók aránya 26,7 százalék volt és növekvő tendenciát mutat, ugyanis ez a mutató 2009-ben még 20,5 százalék, míg 2006-ben mindössze 16,7 százalék volt.
Közlése szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az 49-es főút Porcsalma és Pátyod közötti szakaszán vasárnapra virradóra halálra gázolt és cserbenhagyott 33 éves biciklis férfi is ittas volt.
A legutóbbi három, halálos kimenetelű biciklisbalesetnél egyik kerékpáros sem viselt fényvisszaverő, láthatósági mellényt, a kétkerekű pedig nem volt műszakilag megfelelő állapotú, nem volt lámpája - fűzte hozzá.
A rendőrség az április 4-étől 26-áig tartó, fokozott ellenőrző akcióban nemcsak a biciklisekre, hanem a kerékpárosokkal szemben elkövetett gépkocsivezetői jogsértésekre is figyelni fog.
Óberling József kérdésre válaszolva elmondta: a hiányos felszerelés szabálysértésnek minősül, az ittas kerékpárosokat pedig 30 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik, ha pedig ittasan balesetet okoznak, akár börtönbüntetést is kaphatnak.
Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője közölte: a Balatonnál és a Velencei-tónál, valamint Zalaegerszegen biciklis rendőrök is teljesítenek szolgálatot, és arra törekszenek, hogy a lényegesen olcsóbb közlekedési formát kiszélesítsék a rendőri szolgálatban.
A rendőrség sajtótájékoztatóján részt vett a Magyar Kerékpárosklub is, amelynek vezetője, László János azt mondta: az utóbbi négy évben megduplázódott a kerékpárral közlekedők száma a fővárosban, és azt szeretnék elérni, hogy minél többen használják közlekedési eszközként a biciklit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!