Rendőrségi

2010.10.12. 05:22

Videofelvételek a lokálból

Veszprém - Tegnap folytatódott a nyáron félbeszakadt Cozma-per azon része, ahol a főügyészség 25 személyt vádol garázdaság bűntettével.

Mátételki András

Mint arról beszámoltunk, az emberölés és életveszélyt okozó testi sértés bűntettét a megyei bíróság külön tárgyalja, amelynek a középpontjában a Marian Cozma megölése áll. A Veszprémi Városi Bíróság a tragédiát megelőző eseményeket vizsgálja, amikor is botrányos jelenetek helyszíne volt tavaly február 8-án hajnalban a Patrióta Lokál.

Emlékeztetőül: nyolc kocsival 25-en érkeztek meg a Patrióta Lokálhoz hajnali két óra előtt pár perccel. Egyikük kijelentette: „Mennyi embernek elba sszuk a buliját.!” A társaság a szórakozóhely pincéjében, a diszkóban kötött ki, ahol rászálltak a nőkre: megtapogattak őket, fogdosták a feneküket. Aztán felmentek a bárba, ahol valaki kijelentette:” Itt ma vér fog folyni!” Mivel a levegőben lógott a balhé, több tucat vendég sietve elhagyta a szórakozóhelyet.

A vádirat szerint a kötözködők egy része ismét lement a diszkóba, ahol el kezdték méregetni Marian Cozmát és barátnőjét. A budapesti Németh Győző (33) volt az, aki hátulról meglökte a kézilabdást. A sportoló megfordult, ekkor érte őt az első ütés, ám pillanatok alatt bekapcsolódott a bántalmazásba a sárbogárdi Raffael Sándor (30), az enyingi Sztojka Iván (28), a budapesti Pál Gábor (33) és a zalaegerszegi Bihari Csaba (48). Sportolótársuk segítségére sietett Ivan Pesic és Uros Vilovski. Amikor ismét földre került Cozma, Pál ezt kiabálta:” Megdöglesz!” „Mindenkit agyonverek!” Eközben Raffael Sándor késével közepes erővel, érintőlegesen megszúrta Cozma bal veséjét. Ivan Pesic felkiáltott:”Vigyázzatok, kés van náluk!”, azzal fejbe vágta egy üveggel a késelőt. A támadók a földön fekvő Cozmát fémvázú székekkel is támadták, rugdosták. Miután a kézisek elhagyták a diszkót, az ittas garázdák poharakat, üvegeket dobáltak a teremben, emiatt többen megsérültek a szilánkoktól.

Az utcán a Raffael-Németh-Sztojka trió felváltva támadt a magas sportolóra, aki több kevesebb sikerrel tudta csak elhárítani az ütéseket, rúgásokat. Végül az épület falához szorították, ahol Raffael a már a diszkóban is használt késével nagy erővel szíven szúrta a neves sportolót, aki mellkasához kapott, majd testének tengelye körül megfordulva hanyatt esett. Ekkor Németh és Sztojka még kétszer fejbe és hátba rúgta a rövidesen elvérző áldozatukat. A Cozmahoz lehajoló Zarko Sesumot nagy erővel fejbe rúgta Németh, majd késével közepes erővel vesén szúrta Ivan Pesicet. A sportolók súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szenvedtek. (A verekedés a diszkóban 45 másodpercig, az utcán 26 másodpercig tartott.)

A városi bíróság a hétfői tárgyaláson a bár videokameráinak felvételeit vetítette le, amelyek nem voltak túl jó minőségűek, ráadásul a verekedést csak távolról tudták rögzíteni, így valójában nem sok minden látszott. Bár az elején a tanácsvezető bíró, dr. Gremsperger Andrea felolvasta, hogy ki milyen ruhában volt akkor, de a felvételek alapján még így is nehéz volt a vádlottakat beazonosítani. Azt is mutatták, hogy a lépcsőn miképpen érkeznek meg a távolról jött vendégek, akik ekkor - a felvétel tanúsága szerint - nem kötöttek bele senkibe. A verekedés részleteinek tisztázásához a keddi tárgyaláson bemutatják azt a több száz fotót, amelyet a szakértő a videofelvételről rögzített.

Néhány ügyvéd megkérdőjelezte, hogy egyáltalán történt-e garázdaság azon a hajnalon. A vádhatóság nem véletlenül vonultat fel az elkövetkezendő hónapokban több száz tanút, akikkel bizonyítani kívánja a vádlottak félelmet keltő magatartását.

A tegnapi tárgyalás végén animációs filmet is bemutattak: ezen az volt látható, hogy mi történt kint az utcán, ahol megölték a sportolót.

Ma újabb videofelvételeket vetítenek le. Egyes jogászok szerint ez a büntető per akár tavaszig is elhúzódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!