Rendőrségi

2010.10.13. 13:50

Rendőrkézen a magyar emberkereskedő család három tagja

Washington - Rendőrkézre került a Magyarországról legkevesebb 19 embert Kanadába csábító és ott rabszolgaként dolgoztató, tíztagú hamiltoni család három tagja - jelentette a Toronto Sun.

MTI

A 48 éves D. Ferencet szombaton vették őrizetbe, felesége, a 40 éves K. Gyöngyi és fia, a 20 éves ifjabb D. Ferenc hétfőn adta fel magát. Az emberkereskedelemmel vádolt három ember óvadéki tárgyalását szerdán tartják meg.
   
A koronaügyész ellenzi, hogy a D. család tagjait szabadlábra helyezzék, mert úgy véli, hogy fennáll a szökés veszélye. Az emberkereskedő csoport hét másik tagját  továbbra is körözik. A rendőrség feltételezése szerint a vádlottak Magyarországra távozhatottak.
   
Az Ontario állambeli Hamiltonban letelepedett család tíz tagjából kilencet egyéb bűncselekmények mellett emberkereskedelemmel vádolnak. A körözött bűnözők az elmúlt tíz év alatt bizonyíthatóan legkevesebb 19 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ott azonban ingyen dolgoztatták őket a saját építkezési vállalkozásuk szolgálatában.
   
Irataikat, pénzüket és a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat elkobozták tőlük. Az áldozatokat pincébe zárták és moslékkal etették. Egyesek közülük a talpuk masszírozására és italok felszolgálására is rákényszerítették fogva tartóik. Az ismertté vált áldozatok valamennyien férfiak voltak.
   
Kanadában ez a legnagyobb szabású emberkereskedelmi ügy, amióta az országban nyolc évvel ezelőtt törvényt hoztak a bűncselekményről. (Korábban kizárólag prostitúcióra kényszerítés esetei váltak ismertté a hatóságok számára.) A körözöttek lehetnek az elsők, akiket kényszermunka alkalmazása miatt valaha is elítéltek az országban.
   
A kanadai lovasrendőrség K. Gizellát,  D. Lajost, K. Ferencet, D. Gizellát, K. Attilát, D. Gyulát és K. Zsanettet keresi még. A körözöttek életkora 24 és 47 év közötti.
   
A bűnözői csoport decemberben került reflektorfénybe, amikor egyik áldozatuk a segélyügyi hivatalban elpanaszolta, hogyan bánnak vele. A kihasznált emberek korábban azért sem tudtak a hatóságokhoz fordulni, mert minden lépésüket csak kísérővel tehették meg és mert nem beszéltek angolul.
   
A decemberi vallomás nyomán a rendőrség a határvédelemmel összefogva beindította az OPAPA projektet, amely 10 hónapi nyomozás után jutott el odáig, hogy október 8-án a család mind a tíz tagja ellen vádat tudtak emelni és körözést adtak ki.
   
A két D. Ferencet, valamint K. Ferencet februárban még csak azzal vádolták meg, hogy külföldieket késztettek a kormány félrevezetésére. Két másik rokon ellen néhány héttel később hasonló vádat emeltek. 
   
A kör irányítója az idősebb D. Ferenc volt, akit Sandra Antoniani szövetségi koronaügyész februárban a The Record  honlapja szerint egy olyan "magyar roma cigány csoport vezetőjének" nevezett, amely közvetlen és távolabbi rokonokból áll. D. Ferenc az előző óvadéki tárgyalásán tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy a rendőrség és más állami hivatalok roma származása miatt zaklatják.
   
A becsapott áldozatok egy része az elmúlt évek során visszatért Magyarországra. Többen Kanadában maradtak és most nem kormányzati szervezetek segélyeiből élnek.
   
Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter korábban rámutatott, hogy az eset egy szélesebb trendbe illeszkedik bele. Mint elmondta, hogy szervezett bűnözők strómanokat szállítanak Kanadába, akiknek segítségével megcsapolják a szociális juttatásokat.
   
Kenney kiemelte, hogy az EU-tagállam Magyarországról rengetegen érkeztek. 2009-ben 2500 magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, közülük azonban mindössze hárman kapták azt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!