Reklám

2017.01.25. 22:00

Ismerjük meg a dugattyús kompresszor előnyeit! (x)

A köztudatban kétféle kompresszor él, az egyik a dugattyús kompresszor, a másik a csavarkompresszor.

Mindkettő sűrített levegő előállítására alkalmas berendezés, csak más a működési elvük, ezáltal pedig már a felhasználási területek is másképp alakulnak. Ismerjük meg közelebbről a dugattyús kompresszor eszközt a btkkft.hu munkatársai segítségével, és nézzük meg azt is, hogy miben különbözik egymástól a két kompresszor.

Mikor szükséges a dugattyús kompresszor?

A kompresszorok a sűrített levegő előállítására alkalmasak, így bármilyen kompresszorról van szó, ez lesz a feladata, és akkor lesz rá szükség, amikor sűrített levegővel szeretnénk dolgozni. Mivel azonban a gépek másképp dolgoznak, így a felhasználási területeknél már meg van szabva, hogy mikor ideális az egyik és mikor a másik. Ezért szükséges először talán összehasonlítanunk a kettő működési elvét és csak utána kitérni a felhasználási területekre.

A dugattyús kompresszor működési elve

Ahogyan azt a neve is mondja, a dugattyús dugattyúkkal működik, dugattyúk segítségével állítja elő a sűrített levegőt. A csavarkompresszornál ez másképp van, ott csavarok egymással szemben, ellentétes irányba forogva dolgoznak, és így jön létre a sűrítés. A dugattyús sok esetben precízebb működésű, és mivel vannak olyan technológiák is, ahol olaj használata nélkül tud működni a gép, így a felhasználási területek is olyanok, ahol a tisztaságra nagyon ügyelnek.

A felhasználási terület

Talán nem is gondoltuk volna, de a fogászatban például egy speciálisan erre a célra kialakított dugattyús kompresszort használnak. A fogászatban is szükség van sűrített levegőre, de ott kizárólag olyat lehet használni, ami tökéletesen megfelel a higiéniás elvárásoknak. A dugattyús kompresszornak van egy speciális fajtája, amelyet direkt erre a célra fejlesztettek ki, és ez az előírásoknak megfelel.

Láthatjuk, hogy a dugattyús kompresszor nem csak nagy és nagyon nagy teljesítményű lehet, hanem egész kicsi és finom is. Emellett természetesen vannak olyan gépek, amelyeket az ipari területeken használnak és otthoni környezetre is alkalmasak.

A csavarkompresszor és a dugattyús kompresszor közötti különbségek

Érdemes összevetni a két kompresszor közötti hasonlóságokat és különbségeket, mert néha akkor lehet a legjobban megérteni egy gép működését és felhasználását, ha egy másikkal összehasonlítjuk, vagyis a vásárlásnál sok esetben ez fog segíteni abban, hogy nekünk valójában melyik gépre is van/lesz szükségünk.

A működési elvet már említettük, abból az is kiderült, hogy a dugattyúsnak van egy olyan speciális fajtája, aminek a működéséhez nincs szükség olajra, így az a fogászatban is alkalmas, érdemes azonban azt is tudnunk, hogy a dugattyús kompresszor áram nélkül is működtethető, így sok olyan helyre is be lehet vele férkőzni és elvégezni a munkát, amely a csavarkompresszorral lehetetlen lenne. Ez így egy speciális fajtája a dugattyúsnak, ez a robbanómotoros kompresszor.

Azt a különbséget is érdemes megemlíteni, hogy a dugattyús kompresszor sajnos sokkal hangosabban dolgozik, így inkább rövidebb ideig érdemes dolgoztatni, míg a csavarkompresszor egész halk működésre is képes, és a nagy teljesítmény miatt akár szünet nélkül, megállás nélkül órákig működtethető. Ezért is ajánlják a szakemberek, hogy a dugattyús kompresszor főleg az otthoni munkákra alkalmas, a csavarkompresszor pedig inkább az ipari területeken nyújt előnyöket. Természetesen a fogászat és a villamos áram nélkülözése nagyon is pozitív tulajdonságok és néha ezekre van szükség az iparban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!