Receptek

2012.04.30. 14:09

Mézet pitypangból? Igen!

Lehet gyönyörködni is, ám érdemes felhasználni az erdők, mezők nyújtotta ehető növényeket, virágokat is.

Vas Népe

Leveléből finom és  egészséges saláta készíthető,  kesernyés szárát rágcsálva  pedig a cukorbetegség  ellen is hatásos lehet. Virágából  „pitypangméz”, finom  lekvár is készíthető. 

 Úgy 100 darab pitypangvirágot  (a zöld részek  nélkül) beleteszünk 1,5 liter  hideg vízbe, és lassan főzzük  1,5-2 órán keresztül.  Majd az egészet szűrőn átszűrjük,  lecsepegtetjük és  jól kinyomkodjuk. 

 A léhez egy kiló cukrot  keverünk, hozzáadunk egy  karikára vágott citromot. A  fazekat fedő nélkül tesszük  a tűzhelyre, fokozaton melegítjük,  hogy az összes vitamin  megmaradjon benne.  A főzetet pároljuk, vigyázva  arra, nehogy forrjon.  Nem szabad túl sűrűnek  lennie, mert akkor idővel  kikristályosodik. De túl híg  se legyen, mert akkor megsavanyodik.  A végén a citromok  miatt átszűrjük, és  tiszta üvegekbe merjük. 10  perc fejrefordítás után mehet  is a kamrába. Az igazi,  megfelelő állagú szirup  zsemlére vagy vajaskenyérre  kenve rendkívül ízletes,  de kávéba, teába is tehető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!