Receptek

2015.01.06. 16:10

Maradékból finom - Ha még maradt a káposztából, bejgliből

Úgy esett, hogy a testi befogadóképességünknél nagyobb mennyiségű töltött káposzta landolt nálunk az ünnepekre. Jutott, de maradt is, de már csak kerülgettük...

Kocsis Noémi

Mit lehet csinálni a töltött káposztából? A kérdés nem költői, nagyobb mennyiség ezen ízletes étekből ugyanis legfeljebb lefagyasztható, az öröklétnek, annál viszont jobb sorsra érdemes. Egy közönséges csomag réteslappal kombinálva viszont ügyködtünk belőle töltött káposztás töltött rétest, vagy valami hasonlót.

Egy másik jó lehetőség a sós tésztába kevert és muffinkapszlikban kisütött töltött káposzta

A készétel levét félretettük, a húsgombócokat és a szálas káposztát apróra metéltük. Egy kis fej aprított, majd kis zsíron megfuttatott vöröshagymával és két gerezd fokhagymával elkevertük és jöttek a fűszerek: szárított oregánó, bazsalikom, tört színes bors, egész köménymag került bele nálunk, de római köménnyel, borsikafűvel, babérlevélporral, szerecsendióval is ízesíthetjük, ízlés szerint. A réteslapot széthajtjuk és a 12 lyukas bádog muffinsütő formáihoz szabunk belőle négyzeteket, egy-egy lyukba 3-4-et rétegezve lerakunk, a rétegeket bele is gyömöszöljük a mélyedésekbe, majd megtöltjük azokat a káposztás keverékkel. A kilógó rétesszéleket felvert tojásfehérjével megkenjük, a töltelék tetejére egy szelet sajtot teszünk és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Jó sörkorcsolya.

A kissé már beszáradt bejglit dióval, öntettel gubává alakították Fotó: Varonika74.blogspot.com

Mostanra már csak a legkitartóbb bejglivégek kuncsorognak a hűtőszekrényekben, de ha már senki sem eszi, viszont kidobni nem szeretnénk, apróra vagdalva keverjük bele laza palacsintatésztába, majd nyugodtan süssük ki! Dúsíthatjuk reszelt almával, mazsolával, kókuszreszelékkel, darált keksszel, darált mandulával, kis likőrrel, a végén pedig megkoronázhatjuk némi tejszínhabbal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!