Receptek

2013.04.14. 12:32

Kacsamell gránátalmás-diós mártással

Olvasónk Kalocsai Zsolt receptje

Hozzávalók

2 kacsamell

frissen őrölt bors
15 dkg dióbél
4 dl víz
fél tyúkhúsleveskocka
2 kávéskanál őrölt fahéj
3 evőkanál méz
fél zöld citrom
2 gránátalma
fél fej vöröshagyma
2 maréknyi friss korianderzöld
1 dl száraz fehérbor vagy vermut
5 dkg puha vaj

Elkészítés

A megmosott, szárazra törölt, szobahőmérsékletű kacsamelleket hosszában megfelezzük, és éles késsel sűrűn bevagdaljuk a bőrüket. A húsdarabokat mindkét oldalukon megsózzuk, megborsozzuk. A dióbelet száraz serpenyőben, mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, mozsárban durvára törjük.

A mártásalaphoz a vizet, a fél leveskockát, a fahéjat, a mézet és a fél zöld citrom levét beletesszük egy kisebb fazékba. Erős lángon kevergetve összeforraljuk, aztán a tűzről félrehúzzuk. A gránátalmákat a mártásalap fölött félbevágjuk, és kiskanállal kikapargatjuk belőlük a magokat, hogy rögtön a fazékba pottyanjanak a kicsorduló lével együtt. A vöröshagymadarabot finomra vágjuk, a korianderzöldet felaprítjuk.

Egy száraz, sütőben is használható serpenyőt erős lángon felhevítünk, és bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a kacsamelldarabokat. Néhány perc alatt megpirítjuk őket úgy, hogy színük mélybarna legyen. Lehetőség szerint közben ne nagyon mozgassuk a húsokat. Miután megpirítottuk a kacsamelldarabok bőrös oldalát, leöntjük róluk a kisült zsírt. A megpirított húsokat megfordítjuk a serpenyőben, hogy bőrös oldaluk legyen felfelé, majd a serpenyőt berakjuk a már forró sütőbe. A húsok kb. 15-20 perc alatt megsülnek annyira, hogy a belsejük még kicsit rózsaszín marad.

A megsült kacsamelldarabokat kiszedjük a serpenyőből, az edényben maradt zsiradékot kiöntjük, csak vékony filmrétegnyit hagyunk meg. Erre tesszük a felaprított hagymát, és mérsékelt tűzön kevergetve megpároljuk. Hozzáöntjük a bort, s ha a sistergés alábbhagyott, beleöntjük a serpenyőbe a már korábban elkészített mártásalapot. Végül hozzáadjuk a durvára tört diót, és az egészet pár percig erős tűzön forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. Ekkor, ha szükségesnek érezzük, sózzuk, borsozzuk. A mártást levesszük a tűzről, és folyamatos kevergetés közben apránként hozzákeverjük a vajat. A kacsamelldarabokat vékony szeletekre vágjuk, tányérokra rendezzük, megöntözzük a mártással, és megszórjuk az apróra vágott korianderzölddel. Köretként rizst tálaljunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!