Receptek

2016.12.20. 22:10

Gyors karácsonyi finomságok

Székesfehérvár - Nemrég jelent meg huszadik, jubileumi szakácskönyvünk, Családi ételek könyve címmel. A recepteket olvasóink korábbi köteteinkben megjelent, bevált receptjeiből válogattuk. A bemutatóra olvasóink finom süteményeket is készítettek.

Gábor Gina

Akadtak, akik saját készítésű süteményeikkel lepték meg a többi, receptküldő háziasszonyt, mi pedig - kihasználva az alkalmat - elkértük a - karácsonyi asztalra is ajánlható - finomságok kivitelezésének pontos leírását.

Baricza Tiborné Terike kókuszfenyője sütés nélkül, gyorsan elkészíthető.

A tészta hozzávalói: 50 dkg háztartási keksz (darált keksz), egy kis üveg rum aroma, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, meggylé - jó, ha van otthon elrakva üveges meggy, mivel a meggyszemekre is szükség lesz, de lehet kávét is a darált kekszbe keverni -, és kell a tésztához egy kevés tej is.

Az összeállított tésztához szükség van egy piramis süteményformára (ez minden háztartási boltban kapható). Kókuszreszelékkel megszórjuk a piramis formát, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepébe egy meggyszemet teszünk. Majd kinyitjuk a piramis formát, így kapjuk meg a karácsonyfa mintát.

A mézes muffin receptjét Simon Antalné Zsuzsa osztotta meg velünk.

A hozzávalók: 12 dkg méz, 8 dkg cukor, 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 db tojás, 1 tasak sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál mézes fűszerkeverék. A díszítéshez: gesztenye massza, csokoládé, marcipán, narancshéj, mandula, díszítő cukorka.

A mézet, cukrot és a vajat kissé megolvasztjuk, s ha már langyos, beletesszük a többi hozzávalót, jól összekeverjük és kizsírozott muffin formába töltjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. Ha kihűlt, a tetejére ízlés szerint tehetünk gesztenye masszát, olvasztott csokoládét. Amikor a csokoládé kissé megdermed, mandulával, marcipánnal, narancshéjjal, díszítő cukorkával csinosíthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!