Ősi alapanyag, amelyből könnyen, gyorsan különleges ételeket is készíthet

2020.01.18. 11:00

Bátran szemezhetünk a rizzsel

A rizs sokkal több lehet, mint unalmas köret szaftos húsok mellett. Bemutatunk három ötletes felhasználási módot.

Mediaworks/Fanny

Rakott barna rizs csirkével

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 250 g barna rizs, 1 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 400 g csirkemellfilé, 250 g sárgarépa, só, őrölt fekete bors, 4 db tojás, morzsolt kakukkfű, 1 ek. vaj, 150 g trappista sajt, petrezselyem. ELKÉSZÍTÉS: 1. A barna rizst öblítsük át, majd főzzük puhára kétszeres mennyiségű vízben. Ezután tegyük félre hűlni. 2. Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Tegyük rá a megtisztított, felkockázott csirkemellfi lét, továbbá a meghámozott, felkockázott répát, és kevergetve süssük a húst fehéredésig. Közben sózzuk, borsozzuk meg. 3. A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjéket verjük kemény habbá. A tojássárgájákat habarjuk el, majd forgassuk öszsze a rizzsel és a csirkés raguval. Ízesítsük a keveréket némi sóval, borssal és morzsolt kakukkfűvel, azután óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a fehérjehabot. 4. Simítsuk a rizses masszát vajjal kikent sütőtálba, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük 170 fokon 30–40 percig. Egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. EGY ADAG: 605 kcal

Fotók: MW

Rizsfasírt fűszeres tejföllel

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 150 g rizs, 3 nagy marék spenótlevél, 1 ek. vaj, só, őrölt fehér bors, frissen reszelt szerecsendió, 2 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 db piros kaliforniai paprika, zsemlemorzsa, a tálaláshoz 200 g tejföl, só, őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom és oregánó. ELKÉSZÍTÉS: 1. Az átöblített rizst főzzük puhára kétszeres mennyiségű vízben. A megtisztított spenótot csíkozzuk fel, és fonnyaszszuk meg a serpenyőben felforrósított vajon. Ízesítsük némi sóval, fehér borssal, valamint szerecsendióval, és keverjük a rizshez. 2. Forgassuk a rizshez az elhabart tojásokat, a megtisztított, lereszelt fokhagymát és a felaprított paprikát. Dolgozzunk a keverékbe annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de még formázható állagú masszát kapjunk. Formázzunk belőle lapos fasírtokat, majd rendezzük el őket egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, és süssük 180 fokon 30 percig. A sütési idő felénél fordítsuk meg mindet. 3. A tejfölt keverjük ki egy kevés sóval és borssal, a megtisztított, lereszelt fokhagymával, továbbá némi felaprított bazsalikommal és oregánóval. Ezt kínáljuk a fasírtok mellé. EGY ADAG: 285 kcal

Bácskai rizses hús

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. édesnemes paprika, 500 g sertéstarja, 80 g paradicsompüré, só, őrölt fekete bors, 400 g rizs, petrezselyem. ELKÉSZÍTÉS: 1. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk rajta üvegesre a meghámozott, apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, átnyomott fokhagymát, forgassuk össze, majd a tűzről levéve hintsük meg a pirospaprikával. Alaposan keverjük el, azután tegyük vissza a lábast a tűzre. 2. Adjuk a hagymás alaphoz a megtisztított, kockákra vágott sertéstarját, és nagy lángon pirítsuk fehéredésig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, és sózzuk, borsozzuk meg. Öntsük fel a húst egy kevés vízzel, és közepes lángon, lefedve főzzük puhára. 3. Amikor a hús kezd puhulni, adjuk hozzá az átöblített, lecsepegtetett rizst, és öntsük fel a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű vízzel. Kevergetve főzzük az ételt addig, amíg a rizs és a hús teljesen meg nem puhul. Egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Csemegeuborka illik hozzá. EGY ADAG: 570 kcal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!