Mint egy halpatkó!

2020.08.01. 17:00

Sokak gyermekkori kedvence a különleges csillagtök

Patisszon vagy csillagtök. Mindkét névváltozata ismert ennek a különleges zöldségnövénynek, amely nemcsak savanyúságként, de önálló ételként is megállja a helyét.

Szanyi-Nagy Judit/FEOL

Ugyan a formája miatt kicsit küzdelmes a növény elkészítése, megéri bajlódni vele: tökös ízvilágából minimális érződik csak, vagyis akár még a gyermekeknek is kedvére válhat!

A rántott patisszon hozzávalói: 1200 gramm csillagtök, 3 mokkáskanál só, 100 gramm búzaliszt, 2 darab tojás, 150 gramm zsemlemorzsa és 500 ml étolaj. Kezdésképpen a patisszont alaposan megmossuk, majd elfelezzük. A többi tökhöz hasonlóan a magokat eltávolítjuk belőle egy kanál segítségével, majd óvatosan kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Haladhatunk a mélyedések mentén, hogy könnyebb legyen a munka, de ha nem tartjuk ezt a „mintát”, úgy is jó eredményt kapunk a végén.

A halpatkóra emlékeztető szeletek mindkét oldalát megsózzuk, így hagyjuk azokat hatvan percen keresztül állni. Miután az egy óra letelt, három különböző tányérba tesszük a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát, majd ebben a sorrendben beleforgatjuk a patisszonok mindkét oldalát, írja a feol.hu.

A csillagtök a nagy megmártózás – liszt, tojás, zsemlemorzsa – előtti állapotban Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Kisütéskor bőséges mennyiségű forró olajat használjunk, ebbe tegyük az egyes darabokat! Akkor készültek el, amikor aranybarna színt kaptak. A szeleteket a kivételt követően egy papírtörlőre helyezzük, azért, hogy a papír felszívja a felesleges olajat.

Ha a savanyítás mellett döntünk, ahhoz három-öt centiméteres növények is elegendőek, a kirántáshoz kétszer ekkora méretű darabokra van szükség.

A kisméretű példányokról akocsányt és a száraz virágszirmokat el kell távolítani, hámoz­ni és magozni nem szükséges.

Savanyításkor – mivel a patisszon íze édeskés – érdemes kicsivel több ecetet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!