Ízletes és laktató

2020.05.19. 19:00

Csülökkel az igazi a bableves

Fejtett babból önmagában is ízletes levest készíthetünk. Még laktatóbb, ha abba csülköt teszünk.

Szanyi-Nagy Judit/FEOL

Az előkészületeket tekintve tudni érdemes: a babot még előző nap ajánlott beáztatnunk, hogy az a készítéskor hamarabb megfőjön, olvasható a feol.hu-n.

Egy pohár babot (2 dl-es poharat használunk) másfél–két liter vízbe felteszünk főni. Ebbe kerülnek a hosszában felszeletelt vagy karikára vágott zöldségek (például egy-egy szál sárgarépa, petrezselyemgyökér), valamint egy gerezd – nyomón átnyomott – fokhagyma, ízlés szerint só.

Amikor minden megfőtt, betétként csipetkét teszünk bele. Egy tojást egy tálba ütünk, ehhez fokozatosan hozzákeverünk 12–15 dkg lisztet, valamint ízlés szerint sót. A keményebb tésztát kinyújtjuk, majd kézzel a lébe csipegetjük.

A bableveshez jó betét a zöldség és a csipetke Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sózással bánjunk csínján, hiszen, ha főtt csülköt is rakunk az ételbe, a hús önmagában elég sós!

Végül berántjuk – olaj, liszt és hideg víz használatával – az egészet.

A csülköt külön vízben puhára főzzük, majd a lé egy részét, amelyben a csülök főtt, hozzáöntjük a leveshez. A bablevesbe apróra vágva kerül a hús.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!