2017.04.11. 10:31
Nincsen húsvét kalács nélkül
Szinte elképzelhetetlen a húsvéti asztal kalács nélkül. Mutatunk egy jó receptet.
Török Andrásné
Veszprém-Kádárta
Húsvéti fonott kalács
1 kg liszt
10 dkg élesztő
6 dl tej
40 db édesítőtabletta
1 dl olaj
3 tojássárgája
kevés cukor
áfonya
Az élesztőt kevés cukros tejjel felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez a három tojássárgáját, a fél dl meleg vízben oldott édesítőt, sót, egy dl olajat, tejet, jól összedolgozzuk. Tehetünk bele tejben áztatott aszalt vörös áfonyát vagy mazsolát. 6 zsemle nagyságú cipót készítünk, sodorjuk, összefonjuk 3-as fonásba. Tetejét tojássárgájával megkenjük, 180 fokon, 30 percig sütjük. Ha kakaósan készítjük, akkor a fele tésztába 3 evőkanál kakaót és még egy dl olajat teszünk. Ismét jól összedolgozzuk, 3 részre osztjuk, és vagy vegyesen összefonjuk a kakaó nélküli tésztával, vagy külön sütjük meg.