Receptek

2017.04.11. 10:22

A húsvéti menüben is megállja helyét a kókusztorta

Olvasónknak hála a receptet is megmutatjuk.

Domján Mária

Veszprém

 

Kókusztorta

2 tojásból piskótalap
2 tojásból diós lap
2 tojásból csokis lap

A lapokhoz:
2 tojás
4 dkg cukor
7 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 kanál víz
2 kanál olaj

A diós laphoz:

5 deka darált dió

A csokis laphoz:

2 kanál kakaópor

A rumos sziruphoz:
4 kanál cukor
annyi víz, hogy ellepje
ízlés szerint rum

A krémhez:
6 dl tej
10 dkg cukor
4 tojássárgája
3 kanál cukor
4 tojásfehérje
1 lap zselatin

Az oldalára és a tetejére:
5 dkg kókuszreszelék
3 dl tejszín


A tojássárgáját 2 dkg cukorral, vízzel, olajjal kikeverjük. A fehérjét habbá verjük a maradék cukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és sütőpapíros kapcsos tortaformában kisütjük. A sütőt akkor kapcsoljuk be, amikor a tésztát a sütőbe tesszük, 160 fokon kb. 20–25 percig süssük. Mind a három lapot így készítsük el, az egyikbe kakaóport, a másikba diót keverjünk. Amikor a lapok kisültek és már meghűltek, a diós lapot visszatesszük a tortaformába, sziruppal meglocsoljuk és a főzött krémmel megtöltjük.

A sziruphoz a cukrot a vízzel feltesszük a tűzre és egyszeri forrásig hagyjuk. Levesszük a tűzről, rummal ízesítjük. Kicsit kihűtjük. A tejet feltesszük forrni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, amikor a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a tojásos krémhez állandó keverés mellett, majd gőz felett az egészet besűrítjük. Levesszük a tűzről, a lapzselatint hozzákeverjük, és a cukorral felvert tojásfehérjét is belekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. 

Az alsó lap diós lesz, erre rumos szirupot locsolunk, rátesszük a krém felét, erre jön a csokis lap, a maradék rumos szirup és a krém. A legfelső lapnak a piskótát tesszük. 1–2 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután a tejszínt habbá verjük, a tortát a formából kivesszük, az oldalát a tejszínnel bevonjuk és kókuszreszelékkel bevonjuk. A tetejére kis habrózsákat és marcipánból kis tojásokat készíthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!