Receptek

2012.09.09. 11:21

Szupertitkos recepttel nyertek kupát

Soponya - Szeptember elsején készült egy első osztályú őzpörkölt az országos vadgasztronómiai fesztiválon az ökoturisztikai központban. Mile Sándor titokzatos receptje után készült ételt kóstolva megnyalták az ujjukat a zsűri tagjai.

Kovalcsik Katalin

- Szerencsénkre a kupa nem vándor, így megtarthatjuk - mondta nevetve Mile Sándor, a félig meddig civil, illetve  rendőr csapat kinevezett séfje. - Először voltunk együtt Papp Zsigmonddal, a feleségeinkkel és egy másik segítővel csapatként a soponyai fesztiválon. Egyébként a baráti társaságban máskor is szoktunk főzőcskézni, van köztünk vadász, aki ért a vadhúsok elkészítéséhez is, tőle kaptunk tanácsot.  

A lelkes séf nekifogott a recept lediktálásának. Sorolta a fűszereket: bors, só, piros paprika, borókabogyó, kakukkfű, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, zsiradék, paradicsom, zöldpaprika, füstölt szalonna, vörös bor és sör is.

 



- A csapatunk ízlésének kissé száraz hús a vad, így tettünk a pörköltbe egy adag füstölt csülköt is - folytatta. - Adtunk az ételhez egy kevéske erős paprikát, nem lett erős, csak kicsit csípett, erőt adtuk a pörköltnek.

A titok elhallgatása ezután következett, amivel úgy látszik sikerült megbolondítani az őzpököltet annyira, hogy a zsűritagok csettintettek.

 



- Nekünk annyi elég volt, hogy láttuk és hallottuk, ahogy a bírálók felhívják egymás figyelmét az ételünkre, mondván, ezt érdemes megkóstolni. Arra gondoltunk, hogy a sok főző közül elérünk egy tizedik, vagy tizenakárhányadik helyet. Nem is az elismerésért mentünk, hanem a jó hangulatért, a társaság kedvéért. Kiderült, hogy kupát, oklevelet és ajándékot is vihetünk haza, valamint a büszkeséget, hogy elsők lettünk őz kategóriában. Nem vagyok szakács, de szívesen főzök, a magyaros ételek készítését otthon is átveszem a feleségemtől, ezt már megszoktuk.

 



Én viszont nem szoktam meg, hogy ételek különleges összetevői titokban maradnak. Addig faggatóztam, amíg Mile Sándor elárulta a csodaszert, de megfogadtatta velem, megtartom magamnak. Biztos mérgesek rám ezért, de az adott szó kötelez. Annyit elárult, gyakorlott vadásznak lehetnek ötletei, valamint nem árt néhány főzőműsort is megnézni okulásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!