Receptek

2012.08.20. 08:04

Így készítse el az ország tortáját!

Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása, egy almás-mákos kreáció lett idén az év tortája.

Szabó Zsuzsanna

Olvasóink kedvéért elkértük a szabolcsi almás máktorta receptjét megalkotójától, Pintér Zsolt veszprémi cukrászmestertől.

Egy darab 22 centiméter átmérőjű szabolcsi almás máktorta:

Tészta:
tojásfehérje 53 dkg, kristálycukor 33 dkg, darált, hőkezelt mák (Ireks-Stamag, Mantler) 20 dkg, édes morzsa 7 dkg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared) 13 dkg, fél citrom reszelt héja.

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és a citrom héját a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, a laza szerkezet miatt zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre is kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 0,6 liter, cukor 13 dkg, kukoricakeményítő 7 dkg, tojássárgája 3 db, kisméretű vaníliarúd 1 db, tejszínhab 25 dkg (35 %-os, állati).

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga-keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék: Reszelt, hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 50 dkg, vaj 5 dkg, cukor 5 dkg, őrölt fahéj 0,5 dkg, citrom 1 db. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés: A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket. Három réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém, 2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.

Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés: A torta oldalán az alsó 2,5-3 centimétert darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük.

Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!