Rácalmás

2014.08.20. 19:20

Városnap, elismeréssekkel - Idén is ünnepeltek a rácalmásiak

Rácalmás hozta a formáját – állapíthattuk meg a szerdai Városnapon, amely már az ötödik volt a sorban. Szép helyszín, igényes műsor és szervezés.

Körmendi Erzsébet

A délelőtti – elsősorban a gyermeknek szóló – színpadi műsort elmosta az eső, a résztvevők az épületekbe húzódtak inkább, mint a fellépőket hallgatták. Kora délután viszont benépesült a Jankovich-kúra nagyszínpada előtti szabad tér is, a szerb néptáncegyüttes műsorát már sokan hallgatták, Kovács Kati műsora pedig vonzotta a közönséget.

A rácalmási művelődési ház jazzbalett csoportja elbűvölte a városnap közönségét (Fotók: Ónodi Zoltán)

– Minden évben átjövünk a rácalmási városnapra, mert olyan népszerű zenekarokat, fellépőket szerződtetnek, akiket nem lehet kihagyni. Egy Bikini koncertre például több ezer forint egy belépő, itt pedig ingyenes. Szép a környezet, műsorok közben is jól el tudja tölteni az időt az ember – mondta a kulcsi Tóth János, közben figyelte fiát, aki a kúria mögötti parkban játszott.

A képviselőtestület valamennyi tagja színpadra vonult a kenyérszentelésre, köszöntőre, díjátadásra. Dr. Galambos Dénes ünnepi köszöntőjét azzal kezdte: „Augusztusban, Kisasszony havában új kenyeret szegni önökkel együtt kegyelmi állapot.” Majd beszélt a közigazgatási átszervezéséről, a kormányhivatal és járási hivatalok szerepéről. A dunaújvárosi járás más településeivel összevetve elismeréssel szólt Rácalmás fejlődéséről, amelyben nagy részük volt a kisváros lakóinak. – Higgyék el nekem, Rácalmás óriási lehetőségek előtt áll – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Schrick István kínálta az új kenyeret a rácalmási családoknak

Schrick István polgármester kitért arra, hogy az államalapítás minden magyarnak nagy ünnep. De a rácalmásiaknak más miatt itt fontos augusztus 20. – öt éve ekkor kapta meg a település a városi rangot. A polgármester sorolta a fejlesztéseket, amelyek csak az elmúlt négy évben 3,5 milliárd forintot tettek ki. Tisztelettel adózott a Hankook Tire jelen lévő vezetőinek, amiért Rácalmást választották, modern gyár épült a kukoricaföldön, és hozzájárultak a város fejlődéséhez. Megköszönte a lakók jelentős segítségét, támogatását, nélkülük Rácalmás utcái, terei nem lennének ilyen szépek. Az ünnepség végén díszpolgári címmel ismerte el a képviselőtestület a Hankook Tire ügyvezető igazgatójának, Lee Sang Ilnek a kimagasló emberi és szakmai munkáját és a támogatását. Aki azt mondta: mindig is szeretett volna Rácalmás polgára lenni.

Rácalmás Díszpolgára címet vehetett át Lee Sang Il az ünnepségen

Szintén díszpolgári kitüntetésben részesült posztumusz Kovács György festőművész, képei által sokan megismerték a település múltját, értékeit. Rácalmásért oklevelet vehetett át Mohainé Csupity Zsófia, a helyi szerb nemzetiségi önkormányzat elnöke, Igmándi Zita pedagógus, az asszonykórus vezetője, valamint Schmidt Lajosné, Lukács László és Kondor Károly, akik városvédőként sokat tettek a település szépítéséért, a rendezvények sikeréért.

Az ünnepség után a Zanzibár és Bikini együttesek koncerteztek, majd tűzijáték zárta a Városnapot.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!